Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

dTest: Rajčatové protlaky a pyré. Kolik rajčat obsahují?

Cherry rajčata, ilustrační fotografie
Cherry rajčata, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Sortiment výrobků z rajčat je poměrně široký. Vedle loupaných, krájených, sušených, pasírovaných rajčat a rajčatové šťávy jsou v oblibě také rajčatová pyré a protlaky. Právě na poslední dva jmenované produkty zaměřil svou pozornost spotřebitelský časopis dTest a nechal prověřit kvalitu deseti protlaků a deseti pyré zakoupených v českých obchodech.

„Pokud chcete vybrat co nejkvalitnější produkt, jeho složení by mělo sestávat ideálně z rajčatové složky a soli, popřípadě kyseliny citrónové. Z obalu sice podle našeho zjištění bohužel nezískáte informaci, kolik rajčat výrobek obsahuje, ale aspoň v něm nebude nic navíc. Přidaná voda, cukr ani škrob ve výrobku být nemusí,“ doporučuje Olga Šlesingrová, redaktorka časopisu dTest. 

Rajčatové protlaky se prodávají v zahuštěné i nezahuštěné podobě. Rozdíl mezi nimi pouhým pohledem nepoznáme – spočívá ve způsobu výroby, a v nárocích, které na tyto výrobky klade vyhláška. Liší se hlavně v povinném minimálním obsahu takzvané refraktometrické sušiny vnesené rajčatovou surovinou. Tento parametr ukazuje celkový obsah cukrů pocházejících z rajčat, vypovídá tedy o jejich množství a kvalitě. Zatímco klasický zahuštěný protlak jí musí mít nejméně 24 %, nezahuštěný jen 4,2 %.

Rajčata z jižních zemí, která dostávají více slunečního svitu a tepla, jsou sladší a mají proto vyšší obsah refraktometrické sušiny. Pokud výrobce použije opravdu vyzrálá rajčata, může jich tudíž dávkovat v celkovém množství méně. Někteří výrobci protlaky uměle doslazují, což se v laboratoři ukázalo naměřeným rozdílem mezi celkovým obsahem cukrů a obsahem cukrů pouze z rajčat. „Největší rozdíl jsme zjistili u výrobku Ady Paradajkový pretlak. Celkový obsah cukrů sice činil 25 %, ale jen 14,8 % pocházelo z rajčat. Zbytek připadá na přidaný glukózový sirup a škrob, které výrobce uvádí ve složení. I proto skončil tento výrobek v našem testu na posledním místě. Naopak nejvyšší podíl rajčat obsahoval vítěz testu Mikado Rajčatový protlak z Lidlu,“ uvádí Olga Šlesingrová.

Mezi pyré se "nejrajčatovějšími" ukázala být zahuštěná pyré Seliko, ah Basic Tomato Paste z Alberta a Otma, které získalo mezi hodnocenými pyré nejlepší celkovou známku. Z nezahuštěných pyré obsahovalo nejvíce rajčat pyré z Globusu Passierte Tomaten.

Test se zaměřil také na přítomnost škrobu. Ten váže vodu a slouží jako zahušťovadlo. Protlaky však přirozeně houstnou během procesu zakoncentrování, tedy odpařením vody, není je proto nutné zahušťovat škrobem. Přidaný škrob obsahovala polovina testovaných protlaků a tři testovaná pyré. Zbylé výrobky bez škrobu dokládají, že jeho použití rozhodně není nezbytné.

Rajčata jsou poměrně náchylná k napadení plísní. Laboratorní zkoušky proto zkoumaly i přítomnost mykotoxinů ve výrobcích. Plísňové jedy mohou být pro organismus ve větších dávkách škodlivé a zahřátím při výrobě rajčatové směsi je nelze odstranit.

„Dobrou zprávou je, že většinu z hledaných mykotoxinů laboratoř vůbec nedetekovala. Ve výrobcích jsme objevili pouze kyselinu tenuazovou, což je mykotoxin, jehož toxicita je nízká. Maximální limit pro tuto látku v potravinách není stanoven,“ uvádí Šlesingrová.

Témata:  potraviny dTest

Aktuálně se děje

8. května 2024 10:52

7. května 2024 10:40

7. května 2024 9:51

7. května 2024 9:44

6. května 2024 16:55

Fiala ji zavede, Babiš zruší. Důchodová reforma si bere občany za rukojmí, budoucí důchodci se mají na co těšit

Každého dnešního padesátníka, ale i mladší populaci by měla zajímat aktuálně schválená důchodová reforma, kterou v Parlamentu schválila Fialova vláda. Reforma, či spíše významné úpravy stávajícího důchodového systému ovlivní v blízké budoucnosti životy nás všech. Opozice hrozí, že vládní návrh v příštím volebním období zruší, neboť zásadně nesouzní s vyšším odchodem do důchodu. Sám předseda hnutí ANO Andrej Babiš tvrdí, že žádná důchodová reforma není potřeba, neb má řešení, jak nalézt zdroje na financování penzijního systému.

Zdroj: Petr Hanisch

Další zprávy