Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klasické 60W žárovky od září končí

Od 1. září 2011 přestanou být podle nařízení EU na trh dodávány klasické žárovky s příkonem nad 45 W, omezení způsobí faktické zmizení nejoblíbenějšího světleného zdroje – 60W klasické čiré žárovky. Blíže o tom informovala společnost Osram.

Od roku 2009 jsou každým rokem zpřísňována kritéria na účinnost světelných zdrojů a ostatních výrobků spojených se spotřebou energie. Výrobky, které nesplňují směrnice EU, smí být sice po stanovených termínech nadále prodávány, nesmí však být už uváděny na trh. Toto omezení se září dotýká nejčastějšího světleného zdroje v domácnostech – klasické čiré 60W žárovky. "Tato žárovka je v domácnostech z klasických žárovek zastoupena nejčastěji, je nejoblíbenější," uvedl pro Mediafax Martin Kocourek, mluvčí společnosti Osram, která je předním výrobcem světelných zdrojů. Podle něj však firma ze strany obchodních řetězců nezaznamenala žádné velké předzásobování. "Největší vlna předzásobení nastala před dvěma roky, kdy končila 100W žárovka, nyní jsme ale nic podobného nezaznamenali," uvedl mluvčí. V obchodech se zákazníci mohou s 60W žárovkami setkávat i po 1. září. "To, co je nabalené v paletách, můžeme ještě dodat do obchodů a ty mohou zboží prodávat. Takže se s těmito žárovkami, pokud si obchod vytvoří zásoby, může zákazník setkat třeba i v prosinci. Ovšem dotyčný obchod musí prokázat, že mu zboží bylo dodáno do 31. srpna 2011," vysvětlil Kocourek. "V posledních týdnech jsme nezaznamenali zvýšenou poptávku po klasických 60W žárovkách. V případě, že nedojde ke zvýšení poptávky, máme jich v současné době dostatek. 60W žárovky prodáváme za 9,90 Kč a úspornou žárovku, která je jejich nejlevnějším ekvivalentem, za 31,90 Kč," sdělila Mediafaxu mluvčí maloobchodního řetězce Tesco Eva Karasová. V sortimentu bude mít i nadále 60W žárovky také řetězec Kaufland. "Zájem zákazníků o klasické žárovky setrvává. Naše společnost se z tohoto důvodu předzásobila 60W žárovkami a povede je do vyčerpání zásob ve svém sortimentu nadále," sdělil pro Mediafax mluvčí řetězce Michael Šperl. Jisté je, že 60W žárovky z obchodů jednou zmizí. Jak Kocourek uvedl, lidé se jimi mohou buď předzásobit, anebo zvolit jeden z alternativních světelných zdrojů, které je nahrazují. Patří mezi ně halogenové žárovky, kompaktní zářivky a světelné zdroje LED. Barvou světla, vlastnostmi i pořizovací cenou je nejbližší klasické žárovce halogenová žárovka. Klasickou 60W žárovku nahrazuje z pohledu zachování stejné úrovně světleného toku (lumenů) 42W halogenová žárovka Halogen Eco.

Alternativou z hlediska provozních nákladů jsou kompaktní úsporné zářivky (60W klasickou žárovku nahrazuje 11W „úsporka“ Dulux Superstar) a LEDky (60W klasickou žárovku nahrazuje 12W světlený zdroj LED Parathom). Ty ale klasické ani halogenové žárovce zatím nemohou konkurovat pořizovací cenou, zákazník si připlatí zhruba 4x více. Úspory spotřebitelům přináší však už po několika měsících provozu díky velmi vysoké účinnosti, dlouhé životnosti (i 30 000 hodin místo 1000 hodin u klasické žárovky) a nízké spotřebě elektrické energie (až o 90 procent nižší než u klasické žárovky).

Témata:  žárovky, zářivky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy