Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pivovary brečí, prudce jim klesají tržby. Nejsou "štamgasti"

Pivovary brečí, prudce jim klesají tržby. Nejsou

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Čím teplejší je léto, tím víc piva se vypije a tím větší tržby mají pivovary. Letos se jim příliš nedaří. Léto bylo zatím spíš chladné, proto to Čechy do hospod moc netáhne. A pivovary to tvrdě pociťují. Informují o tom Lidové noviny.

Prodej piva oproti loňskému létu podle odhadů poklesl až o deset procent. Je chladno a to ovlivňuje i spotřebu piva. Podle zástupců pivovarů většinou křivka prodeje piva kopíruje počasí a hlavně teplotní křivku.

"Pivovary brečí a říkají, že červenec i polovina srpna jsou z pohledu jejich tržeb tragické. Právě letní měsíce jsou pro pivovary hlavním obdobím prodeje," citují Lidové noviny Jana Veselého z Českého svazu pivovarů a sladoven.

A pivovarníci mu dávají za pravdu. "Není to dobré. Květen a červen jsme měli výborný, ale přes prázdniny je to meziročně mnohem horší. Poklesy jsou v řádu jednotek procent," řekl pro LN zástupce jednoho z pivovarů, který si nepřál být jmenován.

Zisky klesají nejen výrobcům piva, ale i prodejcům. Pokles tržeb pociťují například provozovatelé restaurací v jižních Čechách. Za pěkného počasí jsou tam spousty cyklistů, kteří si "na jedno" zajdou. Vítanými štamgasty bývají i vodáci. Ale letos je jich kvůli počasí pomálu.

"Počasí nám kazí výsledky. Jakmile vyleze sluníčko, tak tu lidi hned jsou. Jenže letos moc sluníčka zatím nebylo," podotýká pro LN majitel hospody U Pytláka na Třeboňsku.

Podobné dopady má počasí i na prodej nealkoholických nápojů. Generální ředitel společnosti Mattoni, Alessandro Pasquale, v nedávném rozhovoru pro LN prozradil, že v létě se limonád běžně prodá dvakrát víc než v zimě.

Témata:  pivovary

Aktuálně se děje

14. května 2024 19:38

13. května 2024 11:25

13. května 2024 10:53

Předpověď počasí na noc a úterý 14. května

Počasí u nás bude ovlivňovat okraj tlakové výše nad severovýchodní Evropou, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Nová pravidla pro dobíjecí stanice elektroaut? Bezhotovostně to půjde všude

Od letošního dubna musí každá nová dobíječka elektroaut přijímat bezhotovostní platby. Již stojící dobíjecí stanice pak budou přijímat platby kartou či QR kódem nejpozději od roku 2027. Cílem má být zpřístupnění „ad hoc“ nabíjení pro každého. Tyto a další změny na poli elektromobility řešili zástupci společností i státních institucí na akci EV Experience, která proběhla na závodním okruhu v Brně.