Česká ekonomika zpomaluje svůj růst. A bude hůř!

Podle analytiků jsou úterní data o vývoji českého HDP za druhý kvartál potvrzením, že česká ekonomika zpomaluje svůj růst. Bude na ni navíc i nadále dopadat ochlazování světové ekonomiky.

reklama

"Nová statistika ukazuje, že v souladu s očekáváním ekonomika zpomaluje svůj růst. Zatím to není zpomalení dramatické, ale už nyní je jasné, že to je jen začátek. Červenec a srpen jsou pro ekonomiku podle prvních signálů opět o něco horší než předešlé měsíce, a to se v ekonomice ještě nestačil projevit pesimismus v západní Evropě a USA," upozornil hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.
 
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky vzrostl ve druhém čtvrtletí podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně o 2,4 procenta, mezičtvrtletní růst dosáhl 0,2 procenta.
 
Jak Pikora ale připomněl, statistici v úterý zveřejnili jen „nástřel“ růstu. "Neznáme tedy ještě strukturu růstu. Již nyní je ale jasné, že za růstem stojí téměř výhradně zpracovatelský průmysl. Kdybychom chtěli věc velmi zjednodušit, mohli bychom říct, že za růstem stojí Škodovka a na ni navázané podniky," dodal analytik.
 
„Česká ekonomika roste a padá s poptávkou jejích největších odběratelů, zejména Německa. Poslední čísla z německé ekonomiky ukazují, že tamní růstový motor začíná zpomalovat. Zejména výrazné zpomalení dovozů je špatnou zprávou pro české exportéry," upozornil řídící partner PwC v České republice. Jak dále uvedl, českým podnikům se nedaří špatně, ale jako subdodavatelé eurozóny nemohou mít mnoho důvodů k optimismu. A to pokud se západ Evropy nevzpamatuje a tamní vlády nevyřeší problémy s předluženými veřejnými financemi.
 
"Investiční aktivita českých podniků bude letos stále spíše omezená. Propouštět jako v minulých letech by se již tolik nemělo, čeští generální ředitelé dokonce očekávají, že by letos měli více zaměstnanců přijmout než propustit. Celkově očekáváme, že česká ekonomika poroste letos o 2,4 procenta. Nelze však vyloučit, že nedojde k další turbulenci na globálních kapitálových a finančních trzích či v některé z ekonomik eurozóny nevypadne další kostlivec ze skříně,“ dodal Moser.
 
"I když ve srovnání s prvním čtvrtletím jde o mnohem nižší růst, podobná čísla se očekávala. Česká ekonomika tak reaguje na zpomalování světových ekonomik, hlavně Německa, na které je česká ekonomika silně navázána," konstatoval analytik skupiny Citfin Jiří Šimek.
 
Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně pouze o 0,1 procenta a meziročně přidala 2,7 procenta, očekávání byla vyšší. Zklamání v minulém týdnu přinesla i zpráva o HDP z Francie.

"Na eurozónu dopadá ochlazení světové ekonomiky a dluhová krize. Pro českou otevřenou ekonomiku je nemožné zůstat ostrůvkem růstu mezi dalšími evropskými státy, které zpomalují. Ani ve zbytku roku se nedá čekat rychlejší růst – na českou ekonomiku bude dopadat ochlazování světové ekonomiky," doplnil analytik.
 
Data za druhý kvartál potvrzují zpomalení české ekonomiky i podle makroekonomického analytika GE Money Bank Petra Gapka. "Jedná se ale pouze o předběžný odhad, finální HDP se strukturou bude zveřejněn až v září. Podle našeho odhadu stojí za zpomalením slabší než očekávaný výkon průmyslu, který trpí nižší poptávkou ze zahraničí. Spotřeba domácností pravděpodobně zůstala slabá a do HDP tak, stejně jako vládní nákupy, příliš nepřispěla," vysvětlil Gapko.
 
Zveřejněná data podle něj navazují na sérii špatných výsledků za druhý kvartál z hlavních ekonomik Evropské unie. Pro letošní rok odhaduje průměrné tempo ekonomického růstu v ČR na úrovni dvou procent.

"První informace o HDP neobsahuje detailní údaje, nicméně z ostatních dostupných dat lze zjistit, že růst ekonomiky nadále podporoval zahraniční obchod, zatímco spotřeba domácností i veřejné výdaje klesají," upozornil analytik Patria Finance David Marek.
 
Spotřebu domácností, klíčovou složku HDP, drží podle něj při zemi stagnace reálných mezd. "Nezaměstnanost sice klesá, ale jen velmi zvolna. Tempo růstu půjček klesá, více se spoří a méně zbývá na útraty v obchodech. Z krátkodobého pohledu jde o negativní impuls pro růst HDP, silnější finanční situace domácností ovšem přináší více stability do české ekonomiky," komentoval Marek.
 
Jak dále uvedl, druhá polovina roku může přinést další zpomalení růstu ekonomiky a nelze vyloučit ani mezikvartální pokles HDP. "Řada indikátorů naznačuje, že ochlazování ekonomické aktivity v eurozóně a USA pokračuje. Nestabilita na finančních trzích může situaci dále zhoršit. Prozatím počítáme s tím, že se české HDP v letošním roce zvýší o 2,1 procenta," naznačil analytik.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky