Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmy s více vlastníky bankrotují častěji

Podle analýzy společnosti CCB – Czech Credit Bureau hned 85 procent zbankrotovaných akciových společností od roku 1992 mělo více než jednoho vlastníka. Firma to sdělila v úterý.

Podle firmy v období od roku 1992 do poloviny roku 2011 byl vyhlášen bankrot u 2674 akciových společností a 16 105 společností s ručením omezeným. Z celkového počtu zbankrotovaných akciových společností mělo 15 procent v době bankrotu jednoho vlastníka a zbývající část, tj. 85 procent, připadla na akciové společnosti s více než jedním vlastníkem. U společností s ručením omezeným se bankrot z 39 procent týkal společností s jedním vlastníkem a 61 procent jich mělo více než jednoho vlastníka.

„Z toho lze vyvodit, že akciové společnosti a společnosti s ručením omezeným s jedním vlastníkem jsou bankrotem ohroženy mnohem méně než ty, které mají vlastníků více. Může to být dáno tím, že jediný vlastník se rozhoduje rychleji, má větší zodpovědnost a nemusí se ohlížet na zájmy ostatních při prosazování svého cíle,“ vysvětlila vedoucí analytického oddělení firmy Věra Kameníčková. V ČR přitom v posledních letech narůstá podíl společností vlastněných jediným majitelem. Na konci roku 2010 bylo v Registru ekonomických subjektů vedeno 24 624 akciových společností, z toho jich 32 procent mělo jen jednoho vlastníka. V roce 2005 se však jednalo pouze 22 procent. Také u společností s ručením omezeným se podíl zvyšoval. V roce 2010 jich z 312 tisíc mělo 49 procent jednoho vlastníka, o pět let dříve se jednalo o 46 procent.

„Počet společností s jedním vlastníkem se zvyšoval v případě obou skupin společností v posledních letech rychleji než těch, které mají vlastníků více. Založení firmy jedním vlastníkem je jednodušší, stejně jako její řízení. Majitel se nemusí s nikým dohadovat a hledat řešení, které vyhovuje dvěma či více vlastníkům. Pokud je rozhodnutí na jednom člověku, bývá obvykle i rychlejší. Na druhou stranu, případnou chybu pak nemůže vyčítat nikomu jinému než sobě,“ uvedla Kameníčková. Analýza se také zaměřila na délku působení firem na trhu. Akciové společnosti s jedním vlastníkem jsou v průměru mladší než ty, které mají vlastníků více. S jedním vlastníkem je jich 62 procent mladších než 11 let, zatímco s více vlastníky to je jen 46 procent. U společností s ručením omezeným s jedním vlastníkem není převaha těch, které na trhu působí 10 let a méně tak výrazná. Jejich podíl na celku dosahuje 55 procent, zatímco u společností s více vlastníky to je jen 47 procent.

„Věková struktura u obou typů společností je ovlivněna rychlejším růstem počtu společností s jedním vlastníkem ve srovnání s více vlastníky,“ uzavřela Kameníčková.

Témata:  bankrot firmy

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:12

Evropské banky zaplatily Kremlu na daních 800 milionů euro

Sedm největších evropských bank podle domácích aktiv loni zaplatilo Kremlu na daních více než 800 miliard euro, což je čtyřikrát více než předválečná úroveň, a to navzdory slibu, že po rozsáhlé invazi na Ukrajinu minimalizují svou přítomnost v Rusku.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy