Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolaps Kypru vyděsil české firmy. Konec zájmu o daňové ráje?

Kolaps Kypru vyděsil české firmy. Konec zájmu o daňové ráje?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Za první tři měsíce 2013 ubylo českých společností se sídlem v destinaci považované za daňový ráj. Jejich počet klesl o 44 na 12 632, podle úterních informací České kapitálové informační agentury (ČEKIA) se tak stalo vůbec poprvé za posledních sedm let existence statistiky.

"V prvním kvartálu letošního roku jsme zaznamenali pokles nebo stagnaci počtu českých firem s vlastníkem z daňového ráje ve čtrnácti z devatenácti sledovaných destinací," uvedla analytička ČEKIA Petra Štěpánová s tím, že finanční problémy Kypru podnikatele od daňových rájů trochu vystrašily, i když samotný ostrov se nadále těšil přízni nových firem.

Během ledna až března 2013 nově umístilo své sídlo nejvíce společností na Seychely (+32), stříbrnou příčku paradoxně obsadil krizí zmítaný Kypr (+15), následovaný Maltou, Belize a Panamou (shodně po 5). Nejvýraznější pokles naopak zaznamenal počet českých firem se sídlem v Nizozemsku (-29) nebo Lucembursku (-25).

"Nedomnívám se, že jsme svědky zásadního ochlazení zájmu podnikatelů o daňovou optimalizaci. Z našich dlouhodobých statistik vyplývá, že první pololetí z pohledu přesunování mateřských firem bývá slabší, nicméně svoji roli zřejmě sehrálo i zveřejnění seznamu milionářů s majetkem v daňových rájích," doplnila Štěpánová.

Pro srovnání: na Slovensku počet firem, které v prvních třech měsících letošního roku přesunuly své sídlo do daňového ráje, vzrostl o 65.

Témata:  daně Kypr

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:04

27. dubna 2024 15:57

Češi opět nakupují byty. Je to nečekané překvapení

Chuť Čechů na nákup nemovitostí opět vzrostla. V Praze, hlavním realitním trhu, developeři v prvním čtvrtletí prodali 1600 nových bytů, což je nejvyšší počet za poslední tři roky. Růst poptávky je patrný i v jiných oblastech; například v Brně se zájem v prvním čtvrtletí zvýšil více než dvojnásobně ve srovnání s předchozím rokem. Tento trend vede k zastavení poklesu cen bytů, a letos se pravděpodobně ceny opět zvýší. Tuto informaci zveřejnil server novinky.cz.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy