Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika se dál propadá, varují experti

Podle pondělních zpřesněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) klesl vloni proti roku 2011 výkon českého hospodářství o 1,2 procenta (první odhad byl -1,1 procenta). Předběžný odhad za poslední čtvrtletí loňského roku (-1,7 procenta meziročně, -0,2 procenta mezikvartálně) statistici ponechali.

"HDP v roce 2012 klesal ve všech čtvrtletích, a to jak v meziročním srovnání, tak i mezičtvrtletně, ekonomická recese se v průběhu roku postupně mírně prohlubovala. Hlavní příčinou nepříznivého vývoje byla klesající tuzemská poptávka jak domácností po zboží a službách pro konečnou spotřebu, tak investorů po fixním kapitálu. Zahraniční obchod již nebyl schopen, přes zvyšující se aktivní saldo, vývoj domácí poptávky kompenzovat," uvádí oficiální zpráva ČSÚ.

V běžných cenách vytvořila loni tuzemská ekonomika HDP ve výši 3,844 bilionu korun, což bylo pouze o 0,1 procenta více než o rok dříve. Deflátor HDP vyjadřující změnu úhrnné cenové hladiny se zvýšil meziročně o 1,3 procenta.

Přestože Češi loni odpracovali o 1,2 procenta méně hodin než o rok dříve, nejvýraznějším činitelem z pohledu tvorby HDP byla slabá domácí poptávka. Výdaje domácností ve stálých cenách se meziročně snížily o 3,5 procenta.

"Značně loni poklesl zájem zejména o předměty dlouhodobé spotřeby (osobní automobily, nábytek, snížily se však i výdaje za potraviny, nealkoholické a alkoholické nápoje, prostředky na údržbu a opravu bytů, pojištění a další zboží a služby," zakončila zpráva ČSÚ.

Ministerstvo financí odhaduje, že se v letošním roce ekonomika dostane z recese a zakončí na úrovni +0,1 procenta. Proti tomu Česká národní banka vidí budoucnost černěji, když čeká pokles o 0,3 procenta.

Ekonomové oslovení Mediafaxem přitom odhadují, že tuzemské hospodářství bude klesat až do léta. V polovině roku by se však měl HDP přehoupnout přes nulu, ukončit recesi v zemi a rok zakončit na nule.

Témata:  ekonomika HDP

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy