Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemáte-li sKartu, vezmeme vám dávky, tvrdí nově Müllerová

Nemáte-li sKartu, vezmeme vám dávky, tvrdí nově Müllerová

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí zatím nevyslyší požadavky Národní rady osob se zdravotním postižením na zastavení projektu sKaret. Neumožňují to smlouvy a pokračující jednání, sdělila po čtvrteční schůzce s předsedou rady Václavem Krásou ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09).

"Nyní jsme uprostřed vyjednávání se všemi zainteresovanými skupinami, tedy politiky, dodavateli i dalšími zainteresovanými osobami, proto po mně nemůžete chtít konkrétní závěry," uvedla Müllerová. Doplnila, že si také nechala připravit analýzu celého problému i jeho řešení. Analýza by měla být hotová do týdne.

Lidé by si měli sKarty přebírat, v opačném případě by jim úřady mohly zastavit výplatu dávek. "Je to jedna z možností," uvedla.

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása byl s výsledkem schůzky spokojený. Po jednání řekl, že ministryně podle něj má snahu problém řešit. "Požádala o více času na seznámení se s agendou, aby mohla mít podklady pro své rozhodování. Jednání tak běží dál," sdělil.

Zopakoval, že rada trvá na zastavení celého projektu. Řešením podle jeho slov není ani varianta, že se budou peníze posílat přes složenky prostřednictvím agentury, kterou by si najala Česká spořitelna jako provozovatel karet. "To by se prodražilo ještě více než současná situace. Každý na tom totiž bude chtít vydělat," uvedl Krása.

Sociální karty neboli sKarty, na které se vyplácejí některé sociální dávky, začaly úřady práce vydávat od července. Peníze přijdou na účet k sKartě a lidé si je mohou vybrat z bankomatu. S kartou se dá také platit. Peníze bude možné převést i na vlastní bankovní účet, a to na úřadu práce či bankomatem.

Témata:  sociální karta

Aktuálně se děje

14. května 2024 19:38

13. května 2024 11:25

13. května 2024 10:53

Předpověď počasí na noc a úterý 14. května

Počasí u nás bude ovlivňovat okraj tlakové výše nad severovýchodní Evropou, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Nová pravidla pro dobíjecí stanice elektroaut? Bezhotovostně to půjde všude

Od letošního dubna musí každá nová dobíječka elektroaut přijímat bezhotovostní platby. Již stojící dobíjecí stanice pak budou přijímat platby kartou či QR kódem nejpozději od roku 2027. Cílem má být zpřístupnění „ad hoc“ nabíjení pro každého. Tyto a další změny na poli elektromobility řešili zástupci společností i státních institucí na akci EV Experience, která proběhla na závodním okruhu v Brně.