Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslankyně ODS tvrdě útočí: Drábek vlastnil firmu napojenou na sKarty

Poslankyně ODS tvrdě útočí: Drábek vlastnil firmu napojenou na sKarty

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

To je náhodička. Systém na kontrolu sKaret umí pouze jediná firma, iDTAX. A ta byla založena Jaromírem Drábkem. Když o sKartách hovořila poslankyně za ODS Lenka Kohoutová, nemohla si na tento fakt nevzpomenout.

Sociální karty s největší pravděpodobností brzy skončí. TOP09 ale mluví o promrhaných miliardách, pokud projekt skončí. Poslankyně Lenka Kohoutová, který má v ODS na starosti sociální oblast, v rozhovoru pro Aktuálně.cz ale říká, že lepší je zastavit sKarty dřív než později.

Projekt prý dodnes ani naplno nefunguje. Běží jen z padesáti procent. A také je kolem něj plno nejasností. "Teprve v průběhu jsme se dozvěděli, že systém na kontrolu umí jediná firma, iDTAX, dříve firma pana Drábka a pana Šišky, kterou prodali - a nakonec ani tato firma to kontrolovat neumí," uvedla Kohoutová.

Vlastnická struktura firmy iDTAX je celkově zajímavá. V roce 2009 ji založil exministr práce Jaromír Drábek /TOP09/. Vzápětí s ní odešel. Statutárním zástupcem byl ve firmě pozdější náměstek Drábka, jeho dlouholetý přítel, Vladimír Šiška. Ten je dnes stíhán pro korupci. Zajímavé je, že se Drábek k angažmá ve firmě nepřiznává ve svém životopise na vlastním webu.

Společnost VÍTKOVICE, a.s., nemá anonymní akcie, jak bylo původně chybně uvedeno v tomto článku. Společnost má vlastníky z kupónové privatizace, kteří jsou evidováni u Centrálního depozitáře cenných papírů. Centrální depozitář cenných papírů, a.s., je dceřinou společností Burzy cenných papírů Praha, a.s., a jako instituce kapitálového trhu funguje již od roku 1993. Společnost VÍTKOVICE, a.s., je od privatizace v roce 2003 stále majoritně vlastněna společností VÍTKOVICE HOLDING, a.s., kde jsou akcionáři médiím detailně známi. Struktura majitelů VÍTKOVICE HOLDING, a.s. je díky letitý sporům se skupinou KKCG medializována prakticky neustále: strukturu akcionářů VÍTKOVICE HOLDING tedy tvoří, VTK GROUP s 50 procenty, Ing. Jan Světlík, kterému patří 45 procent, a skupina KKCG Industry s 5 procenty akcií. VTK GROUP, a. s. je, a to dokonce rovněž uvádíme v médiích, ovládána Janem Světlíkem.

Témata:  sociální karta

Aktuálně se děje

3. května 2024 9:25

2. května 2024 17:23

Apple má problém u iPhonů s budíkem

Apple uvedl, že intenzivně pracuje na opravě problému, který způsobil, že některé alarmy na iPhonu nevysílaly zvuk, což způsobilo, že někteří uživatelé nechtěně zaspali. Pro mnoho lidí slouží jejich telefon jako nezbytný budík a ti, kteří díky této chybě něco zmeškali, se obrátili na sociální média, aby své frustrace sdíleli.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy