Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

POZOR! Staré maso objeveno v těchto prodejnách

Inspektoři krajských veterinárních správ za uplynulých deset dnů objevili další prošlé zboží, zboží bez patřičných dokladů, ale i nelegální jatka. Agenturu Mediafax o výsledcích kontrol informoval v pátek mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Zboží s prošlým datem použitelnosti se musí tzv. neškodně odstranit, to znamená zlikvidovat v asanačním podniku. To se týkalo tří kilogramů uzenin z prodejny v Šenově u Ostravy, téměř tří kilogramů uzenin v Ostravě-Porubě, zhruba deseti kilogramů uzenin a cikánské pečeně v Přelouči, 3,5 kg kuřecích srdcí v prodejně v Ronově nad Doubravou, 7 kg uzenin a šunky v Horní Lutyni a přes 4 kg jitrnicového prejtu v Českém Těšíně. V řeznictví v Milevsku nařídili veterinární inspektoři zlikvidovat 11 kg prošlého masného polotovaru - vinné klobásy kvůli smyslovým změnám. Kromě nařízené likvidace bylo zahájeno s dotyčnými subjekty správní řízení za účelem uložení pokuty.

Nelegální jatka odhalila cizinecká policie v Brně, k případu byla pozvána Státní veterinární správa. Jednalo se o nelegální porážku drůbeže, navíc v objektu byly zjištěny neodpovídající hygienické podmínky a zajištěno 625 kg drůbeže, která musí být zlikvidována. Provozovatel navíc musí počítat s uložením pokuty.

Špatné označení, popřípadě žádné, je stále se objevující prohřešek u prodejců na některých farmářských trzích. Například ve Zbiroze prodejce označení o datu použitelnosti a doklady o původu trvanlivých masných výrobků (uzenin) nakonec doplnil, nicméně prodej byl posléze ukončen. Tamtéž prodejce nabízel bez ochrany před povětrností a bez informace o datu spotřeby a teplotě uchovávání uzené nebalené ryby. I v tomto případě byl prodej ukončen. V Třinci na trhu nabízel prodejce 40 kg pařených sýrů bez dokladu o původu a 7,5 kg prošlého Jánošíkova oštěpku, který bylo nařízeno zlikvidovat. Ve všech případech musejí prodejci počítat s pokutou.

Témata:  státní potravinářská inspekce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy