Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dluhová krize eurozóny "zabíjí"! Blíží se okamžik pravdy

Dluhová krize eurozóny podle britského ministra financí Georga Osborna ničí křehké oživení britské ekonomiky a evropští lídři se po více než dvou letech nejistoty podle něj blíží "okamžiku pravdy". Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na list Sunday Telegraph.

Rozhodnutí, která budou přijata v příštích měsících, mohou podle Osborna určit ekonomickou budoucnost celé Evropy na příští desetiletí, i déle.Ministři financí eurozóny, tzv. Eurogroup, se v sobotu dohodli, že půjčí Španělsku na záchranu jeho bankovního sektoru až 100 miliard eur. Podle Osborna existují "signály toho, že řešení bude nalezeno"."Naše oživení - už čelí mocnému protivětru kvůli vysokým cenám ropy a dluhovému zatížení po letech boomu - je ničeno krizí před naším prahem," napsal Osborne v článku zveřejněném na internetových stránkách Sunday Telegraph.Británie využila, stejně jako Spojené státy americké a Německo, snahy investorů najít při problémech eurozóny bezpečný přístav, což snížilo náklady na úvěry země. Nicméně nejistota v Evropě, která je největším obchodním partnerem Británie, potlačila firemní investice a přiškrtila oživení."Blížíme se k okamžiku pravdy v eurozóně. Po více než dvou letech nejistoty, nestability a pomalého růstu by rozhodnutí přijatá během příštích několika měsíců měla stanovit ekonomickou budoucnost celého evropského kontinentu v příštím desetiletí i po něm," upozornil Osborne.Britská ekonomika klesla začátkem letošního roku do druhé recese od vypuknutí finanční krize, což výrazně zvyšuje tlak na koaliční vládu premiéra Davida Camerona."Vyřešení krize eurozóny by udělalo více, než cokoli jiného a dalo by naší ekonomice nový impuls," dodal Osborne.

Témata:  EU krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 7:35

Americký Senát schválil vojenskou pomoc pro Ukrajinu a Izrael. Biden slíbil dodávky ještě tento týden

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy