Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko je letos pátým největším vývozcem elektřiny v EU, elektřinu však tuzemské domácnosti mají jednu z nejdražších

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Česká republika letos v prvním pololetí vyvezla o 3,6 milionu megawatthodin elektřiny více, než jí dovezla. Řadí se tak k největším čistým exportérům elektřiny v Evropě. Větším čistým vývozcem elektřiny jsou v EU jenom Francie, Švédsko, Španělsko a Nizozemsko.

Pokud však bereme v potaz vedle situace v letošním prvním pololetí také situaci v letech 2021 a 2022, je Česko nadále v souhrnu třetím největším čistým vývozcem elektřiny v EU. Před Českem se za období od začátku roku 2021 až do poloviny letoška v EU umisťují pouze Francie a Švédsko.  

Údaje vyplývají z nově zveřejněné statistiky britské společnosti EnAppSys, která je od letoška součástí norské skupiny Montel, viz zde. Data za první pololetí 2021 jsou zde, za druhé pak zde. Data z rok 2022 se nacházejí pod odkazem zde.

Loni v prvním pololetí dosahoval čistý vývoz elektřiny z ČR celkem pěti milionů megawatthodin, předloni v prvním pololetí to byly 3,3 miliony.  

Přesto, že Česko střednědobě představuje třetího největšího vývozce elektřiny v EU, české domácnosti čelí jedněm z nejvyšších cen této energie. Loni ve druhém pololetí například platily za elektřinu včetně daní a poplatků čtvrtou nejvyšší cenu v EU a 2,5násobek toho, co v průměru domácnosti ve zbývajících zemích Visegrádské čtyřky, které se přitom v posledních letech i letos zpravidla řadí k čistým dovozům elektřiny. Za megawatthodinu elektřiny loni ve druhém pololetí české domácnosti platily 9412 korun, ukazují data Eurostatu (zde). Jedná se o nejnovější dostupná data.

Letošní meziroční pokles čistého vývozu elektřiny z ČR, stejně jako citelný pokles její burzovní ceny, k němuž letos v EU dochází, negativně poznamenávají vývoj salda zahraničního obchodu ČR. Toto saldo však letos i tak skončí „v plusu“, zhruba 130 miliard korun, na rozdíl od loňského historicky rekordního schodku, přes 200 miliard. Společně s cenou elektřiny na burzách EU klesá totiž také cena plynu, která vlastně cenu elektřiny určuje. Česko, resp. jeho zahraniční obchod, jakožto čistý dovozce nejen plynu, ale také ropy a ropných produktů totiž letos těží z propadu cen těchto surovin více, než kolik ztrácí meziročně levnější exportovanou elektřinou a rovněž meziročně nižším objemem jejího čistého vývozu.

Témata:  elektřina EU komentář

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy