Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmy po stovkách končí. Krachy hlásí dopravci i stavaři

Firmy po stovkách končí. Krachy hlásí dopravci i stavaři

Foto: Adam Mráček / INCORP images

Nejpostiženějšími oblastmi podnikání jsou dlouhodobě doprava, stavebnictví a zpracovatelský průmysl, nejlépe si vede vzdělávání, zdravotnictví, kulturní a rekreační činnosti, služby a utility. Statistiky bankrotů v českém hospodářství ve středu zveřejnila poradenská společnost Dun & Bradstreet.

Na 10 000 podnikatelských subjektů za první tři měsíce letošního roku zkrachovalo 489 firem. Jde o druhou nejvyšší hodnotu za posledních šestnáct kvartálů (od 2. čtvrtletí 2008)."Vysoká hladina úpadků je v horizontu posledních čtyř let zastoupena především v dopravě, stavebnictví, zpracovatelském průmyslu, administrativě a ubytování," hodnotí výsledky analýzy ředitelka D&B, Alena Seoud."Za důvody vysokého počtu krachů, v oblasti dopravy, stavebnictví a zpracovatelského průmyslu, lze považovat vysokou náročnost na zdroje financování, které plynou z potřeby disponovat dlouhodobým majetkem, jenž je nezbytný k provozním aktivitám podniků v těchto oblastech podnikání. Dalším významným zdrojem nadprůměrného počtu insolvencí je velmi konkurenční prostředí a značná nejistota ohledně budoucího ekonomického vývoje," přiblížila Alena Seoud.Důsledky ekonomické krize jsou v těchto oborech podle ní navíc stále patrné zejména v objemu zakázek, ale i době splatnosti pohledávek, čímž je silně ovlivněno cash-flow a tedy schopnost vhodně zajišťovat chod firmy."Na druhou stranu administrativa se, z dlouhodobého hlediska, jeví jako neperspektivní oblast podnikání, které vzhledem výrazné rizikovosti nenabízí relevantní zisk. Při porovnání počtu nově vzniklých a zaniklých firem je poměr nejméně příznivý ze všech sledovaných oborů," dodala Alena Seoud s tím, že firmy z tohoto oboru přecházejí do jiných, více perspektivních oblastí podnikání.

Témata:  ekonomika krize

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.