Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jančura se bojí o osud nádražních budov, píše vládě

Jančura se bojí o osud nádražních budov, píše vládě

Foto: TV Prima

Majitel skupiny Student Agency Radim Jančura v pondělí zaslal otevřený dopis premiéru České republiky a ministrům financí a dopravy týkající se zodpovědného nakládání s budovami nádraží, které jsou v majetku Českých drah. V úterý o tom informoval mluvčí skupiny Aleš Ondrůj.

Cílem tohoto dopisu je podle Ondrůje vyvolat diskusi ohledně dalšího osudu nádražních budov a dalšího majetku, kterého se České dráhy hodlají zbavovat prodejem.RegioJet, který patří do skupiny Student Agency a provozuje železniční dopravu, požádal představitele České republiky, aby zajistili, že s tímto majetkem nebude naloženo způsobem, který by znamenal "projedení" majetku, netransparentní prodej a podhodnocení majetku neumožňující využít příjmy z prodeje způsobem prospěšným pro celou společnost.Jančura také poukazuje na možné zvýhodnění jednoho dopravce, který majetek dostal zdarma. "Díky tomu může z prodeje získat peníze, které povedou k nerovným podmínkám na trhu, například pokud by tyto peníze investoval do modernizace vozového parku," upozorňuje v otevřeném dopise Jančura."Nádraží získaly České dráhy od státu zdarma při transformaci tzv. státní organizace, a proto i další nakládání s nimi musí tuto skutečnost respektovat. Pokud by stát nádraží, která před tím daroval ČD, odkoupil, poskytl by tím nedovolenou státní podporu jednomu z dopravců, kterou by následně ČD musely vrátit, protože toto je proti legislativě Evropské unie. Mohla by nastat situace podobná letecké společnosti Malév, která v návaznosti na podobnou situaci musela ukončit provoz," varuje majitel Student Agency.

Témata:  Student Agency Radim Jančura

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:12

Evropské banky zaplatily Kremlu na daních 800 milionů euro

Sedm největších evropských bank podle domácích aktiv loni zaplatilo Kremlu na daních více než 800 miliard euro, což je čtyřikrát více než předválečná úroveň, a to navzdory slibu, že po rozsáhlé invazi na Ukrajinu minimalizují svou přítomnost v Rusku.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy