Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Půltunový stříbrný poklad nalezený na Smíchově propadl Praze

Půltunový stříbrný poklad nalezený na Smíchově propadl Praze

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Radní hlavního města Prahy schválili v úterý návrh na vyplacení nálezného ve výši celkem 600 tisíc korun třem ukrajinským dělníkům, kteří před čtyřmi lety našli na Smíchově stříbrný poklad. Celková hodnota pokladu o váze 400 kilogramů přesahuje šest milionů korun.

"Každý z nich získá odměnu 200 tisíc korun, přestože Praha tuto povinnost nemá. Svým poctivým jednáním dělníci přispěli k tomu, že Praha se stala vlastníkem věcí, které mají nejen uměleckou hodnotu," řekl v úterý radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09). Dělníci objevili stříbrný poklad v roce 2008 v ulici Duškova při opravách starého činžovního domu. Kromě mincí, to byly nádoby, flakony a tácy, má jít o stříbro z první poloviny 20. století. Podle informací magistrátu se poklad nachází nyní v Muzeu hlavního města Prahy. Původní majitel se totiž vlastnického práva vzdal.

Témata:  poklad

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:12

Evropské banky zaplatily Kremlu na daních 800 milionů euro

Sedm největších evropských bank podle domácích aktiv loni zaplatilo Kremlu na daních více než 800 miliard euro, což je čtyřikrát více než předválečná úroveň, a to navzdory slibu, že po rozsáhlé invazi na Ukrajinu minimalizují svou přítomnost v Rusku.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy