Důchodový život? Rozdíl mezi přežíváním a užíváním 1817 Kč měsíčně!

Počet lidí, kteří si dobrovolně platí důchodové pojištění za posledních 5 let, vzrostl o 64 %. Jde o další důkaz, že se Češi vice snaží připravit se na stáří.

reklama

Počin je to určitě chvályhodný, placení dobrovolného pojistného nám ale zaručí pouze nárok na státní důchod. Spoléhat, že jeho výše dostatečně pokryje naše životní potřeby v důchodovém věku, ovšem nelze. Státní penzi je nutno chápat pouze jako základní životní minimum k pokrytí nejnutnějších potřeb. Pokud bychom si chtěli udržet minimálně stejný životní standard jako v produktivním věku, státní penze pochopitelně nevystačí.

Minimální výše dobrovolného důchodového pojištění je nyní nastavena na 1817 Kč. Jedná se o jakési vykoupení z doby, kdy nemám jiné příjmy, ze kterých bych běžně důchodové pojištění platil. Nejde o skutečnou tvorbu rezervy na důchod, peníze jsou příjmem státu, který je použije na výplatu současným starobním důchodcům. Pokud bychom stejně svědomitě přistupovali i ke skutečné tvorbě penzijních rezerv, může nám i takováto, relativně nízká částka pozvednout znatelně životní úroveň ve stáří. Pokud bychom stejně vysokou částku jako do státního rozpočtu posílali i na vlastní účet doplňkového penzijního spoření (s dynamickou investiční strategií), tak bychom si za 30 let spoření mohli vytvořit rezervu ve výši zhruba 1,7 mil. Kč.

Lidé, kteří dnes odchází do důchodu, mají pravděpodobný věk dožití okolo 82 let. Mohou tedy počítat s přibližně 17 roky na penzi. Z uvedené finanční rezervy by tak mohli čerpat pravidelnou měsíční rentu okolo 8 300 Kč, a to i když pomineme případné další zhodnocení vyplácených peněz. A to už může v mnoha domácnostech znamenat rozdíl mezi „přežíváním“ a „užíváním“. Pro srovnání dva údaje od Českého statistického úřadu: v prvním letošním čtvrtletí Češi nejčastěji pobírali mzdu 20 764 Kč hrubého měsíčně (medián mezd), zatímco průměrný důchod činil 10 957 Kč. S uvedenou rentou by tedy průměrný český důchodce měl lepší životní úroveň než většina lidí v produktivním věku.

Autor: Jan Macek, produktový specialista Swiss Life Select

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky