Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letní brigády a daňové přiznání? Někdy je dokonce výhodné

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Letní měsíce jsou ideálním obdobím pro přivýdělek. Na dohodu o provedení práce si během léta přivydělávají nejen studenti, ale i zaměstnanci pracující po celý rok na hlavní pracovní poměr. V některých případech však vzniká povinnost podat daňové přiznání za rok 2017. A někdy je dobrovolné podání daňového přiznání dokonce výhodné. Kdy?

Za rok 2017 musejí daňové přiznání na finanční úřad mimo jiné podat i všichni lidé, kteří budou mít během některého měsíce příjem minimálně od dvou zaměstnavatelů, z něhož bude zároveň odvedena zálohová daň z příjmu. Z dohody o provedení práce (DPP) se přitom odvádí zálohová daň z příjmu vždy, když je podepsáno prohlášení k dani. Při nepodepsaném prohlášení pak tehdy, když je měsíční odměna nad 10 000 Kč. „Zaměstnanec pracující na plný úvazek, který si během letních prázdnin přivydělá na dohodu o provedení práce alespoň v jednom měsíci více než 10 000 Kč, tedy nemůže svého zaměstnavatele požádat o provedení ročního zúčtování daně za rok 2017 a musí si sám podat daňové přiznání,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.Kdy lze podepsat prohlášení k dani?

Každý měsíc lze při výpočtu čisté mzdy nebo čisté odměny uplatnit daňovou slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč a případně další měsíční daňové slevy. Podmínkou však je podepsané prohlášení k dani. To je přitom možné podepsat i u zaměstnavatele, u něhož člověk pracuje na dohodu o provedení práce. Při souběžné práci pro dva zaměstnavatele lze mít podepsané prohlášení k dani pouze u jednoho z nich. Daňové slevy je pak možné uplatnit v daném měsíci jen jednou. Zaměstnanci pracující na standardní pracovní smlouvu u hlavního zaměstnavatele u přivýdělku v letních měsících již prohlášení k dani u druhého zaměstnavatele nepodepisují, neboť daňové slevy uplatňují při výpočtu čisté měsíční mzdy u hlavního zaměstnavatele.

Srážková daň z příjmu

Jestliže není u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani a měsíční odměna z dohody o provedení práce je 10 000 Kč a méně, potom se z DPP odvádí 15% srážková daň z příjmu. Celkový odvod v takovém případě činí 1 500 Kč, protože sociální a zdravotní pojištění se u měsíční odměny z dohody o provedení práce ve výši do 10 000 Kč včetně neplatí. „Zaměstnanci mající během roku 2017 pouze příjem od hlavního zaměstnavatele a dále příjmy, ze kterých byla odvedena srážková daň z příjmu, mohou svého zaměstnavatele požádat o provedení ročního zúčtování daně,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.Potvrzení o zdanitelných příjmech

Zaměstnanec, kterému z důvodu práce na dohodu o provedení práce v letních měsících vznikne povinnost podat daňové přiznání, bude k jeho vyplnění potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech od všech zaměstnavatelů, u nichž během roku 2017 pracoval. Tedy i od zaměstnavatele, u kterého pracoval pouze například dva či tři měsíce na dohodu o provedení práce.Daňový přeplatek u srážkové daně

Je-li z dohody o provedení práce odvedena srážková daň z příjmu, potom je daňová povinnost vyřízena a není nutné podávat žádné daňové přiznání. V některých případech je však možné obdržet sraženou daň z DPP v plném nebo částečném rozsahu zpět. Nárok na vrácení srážkové daně mají ti daňoví poplatníci, kteří během roku nevyužijí v plném rozsahu všechny daňové slevy, kupříkladu proto, že pracují pouze po část roku nebo uplatňují vysoké daňové odpočty. „Aby bylo možné obdržet srážkovou daň zpět, je nutné podat daňové přiznání. V těchto případech se tedy jeho dobrovolné podání vyplatí,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.Daňové přiznání musejí podat i studenti

Studenti, kteří během července nebo srpna pracují současně pro dva zaměstnavatele a jejichž měsíční odměna je u obou zaměstnavatelů vyšší než 10 000 Kč, rovněž musejí podat za rok 2017 daňové přiznání, přestože v ostatních měsících roku neměli žádné zdanitelné příjmy. „Roční daňová povinnost bude ale z důvodu uplatnění slevy na poplatníka a slevy na studenta zpravidla nulová a měsíční zálohy získají studenti zpět,“ vypočítává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Témata:  brigáda Brigády práce daně ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy