Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU a únik daní? Češi mají řešení

Evropská unie, ilustrační fotografie
Evropská unie, ilustrační fotografie
Foto: European Union

Česká republika, ale i ostatní státy Evropské unie se potýkají s únikem peněz do daňových rájů. Tým evropských právníků a českého europoslance Tomáše Zdechovského vytvořil návrh tzv. taxparentního řešení. Jeho účelem je zabránit únikům peněz mezinárodních korporací do daňových rájů.

„Jedná se o řešení, které je jednoduché a inteligentní, neboť staví na posledních výzkumech v oblasti behaviorální ekonomie a rozvíjí již osvědčené koncepty. Možnost uvádět na svých produktech značku EU TAXPARENT by měla nadnárodní skupina, která by zveřejnila svoji vlastnickou strukturu a dále by součet částek odvedených na daních ve všech zemích, v nichž daná nadnárodní skupina působí, měl dosahovat nejméně 11,25 % jejich příjmů,“ vysvětluje Zdechovský výhody „taxparentnosti.“

Opatření by zvýšilo transparentnost chování nadnárodních společností, což by vedlo ke snížení korupce, střetu zájmů a praní špinavých peněz. Taxparentní řešení má potenciál získat podporu napříč politickým spektrem, protože jeho nespornou výhodou je i politická neutrálnost. 

Evropská komise by měla zveřejnit plán boje proti daňovým únikům

V souvislosti s vytvořením zmíněného návrhu se europoslanec obrátil na Evropskou komisi se dvěma žádostmi o vysvětlení. Chce vědět, jaké jsou překážky, ať už právní, politické či administrativní, které brání Komisi v přípravě či zavedení tzv. taxparentního řešení problému zneužívání daňových rájů mimo EU ze strany mezinárodních korporací.

Druhá otázka se týká dalších plánů komise v této oblasti: „Je pro mě velikou neznámou, jaká systémová opatření či akce hodlá Komise podniknout v boji s daňovými úniky mezinárodních společností v daňových rájích. Podniká-li Komise v této oblasti nějaké konkrétní kroky, rád bych znal harmonogram případně legislativní plán,“ dodává Zdechovský.

Témata:  EU daně Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy