Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemovitosti v Praze nakupuje stále více rusky hovořících občanů

Bydlení, ilustrační fotografie
Bydlení, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha je stále vyhledávanou destinací pro koupi nemovitostí ze strany občanů bývalého Sovětského svazu. Společnost LEXXUS zaznamenává trvalý zájem rusky hovořící klientely o bydlení v české metropoli. Aktuálně tvoří přibližně 8 –10 procent z celkové poptávky. Vyplývá to z průzkumu, který si společnost LEXXUS k této klientele nechala udělat.

Rusky hovořící klientela většinou nakupuje bydlení na investici nebo k vlastnímu využití. Jde tedy spíše o menší bytové jednotky o velikosti 1+kk a 2+kk. Pokud kupují bydlení pro sebe, často jsou to velké rezidence: rodinné domy v žádaných lokalitách nebo luxusní rozměrné byty v centru Prahy. „Poměr nákupu nemovitosti pro investici a pro vlastní bydlení je zhruba stejný,“ říká partner společnosti LEXXUS Denisa Višňovská. 

Nejčastěji žádanými lokalitami je centrum Prahy nebo naopak příměstské okrajové lokality hlavního města (západní i východní část), výjimkou nejsou ani oblasti Prahy 5 nebo Prahy 6. 

V případě rusky hovořících klientů se zájmem o nemovitosti v Praze jde nejčastěji o občany žijící v hlavním městě Ruské federace – Moskvě. Dále přicházejí z měst, ve kterých jsou zdrojem výroby nebo financí plyn nebo nafta. Příjmy tam jsou v porovnání s jinými městy a lokalitami i desetkrát vyšší. Patří sem například města Sankt-Peterburg, Novosibirsk nebo Ekaterinburg. Zájem ze strany rusky hovořících klientů je po celý rok konstantní. Pokles společnost LEXXUS eviduje pouze v letních měsících. „Je to odlišnost oproti českým klientům. Ti nejčastěji nakupují nemovitosti na jaře a na podzim. Rusky hovořící klientelu zima od nákupu nemovitostí nijak neodrazuje,“ vysvětluje Denisa Višňovská. 

Společnost LEXXUS na rostoucí zájem reagovala zřízením samostatného oddělení určeného pro rusky a ukrajinsky hovořící klienty v jejich mateřském jazyce. 

Témata:  Rusko bydlení nemovitosti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?