Jak ušetřit v zimě spotřebu elektřiny?

Během zimních měsíců roste v domácnostech spotřeba elektřiny ve srovnání s létem o 74 %. V zimě nejvíce protopíme, více svítíme a častěji používáme elektrické spotřebiče. Odborníci radí hlavně dobře zateplit dům, využívat úsporná světla a další elektrické spotřebiče nebo také vyměnit horkou vanu za rychlejší sprchu. Konkrétní úspory pro vaši domácnost najde energetický poradce.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle výzkumu, který letos pro společnost E.ON provedla agentura Ipsos, roste u více než pětiny českých domácností celková spotřeba elektřiny. Pouhých 9 % dotazovaných odpovědělo, že se jejich spotřeba energie snižuje. Na nákladech za energie se velkou měrou podílí právě zima. Podle statistik Energetického regulačního úřadu stoupá v zimě spotřeba elektřiny v domácnostech ve srovnání s létem o 74 procent.

Zateplení domu sníží náklady na energie o více než 60 %

Velmi efektivní cestou k úsporám energií je zateplení domu a případně též modernizace otopné soustavy. Vytápění se totiž velkou měrou podílí na celkových výdajích na energie a ve větším nezatepleném rodinném domě se náklady na topení mohou vyšplhat i na více než 80 000 korun. „Zateplením domu a výměnou oken je možné snížit náklady na vytápění klidně na třetinu původních hodnot. Doporučuji rovněž instalaci některé ze solárních technologií, dnes už nejspíš fotovoltaické elektrárny, která se postará o ohřev vody,“ uvádí Karel Murtinger, energetický poradce z firmy Ekowatt.

Právě během zimy totiž narůstá zejména spotřeba teplé vody. Horká vana a dlouhá sprcha je sice v sychravém počasí velice příjemná, může ale zvýšit spotřebu vody až na 100 litrů na osobu za den. Odborníci radí vynechat především časté koupele a nahradit je kratším a efektivnějším sprchováním.

Spotřebu zvyšuje stálé napájení spotřebičů

Jedním z důvodů rostoucí spotřeby elektřiny u části českých domácností může být například rostoucí počet spotřebičů a také přístroje, které vyžadují stálé napájení. Důsledným využíváním úsporných technologií lze přitom spotřebu elektřiny efektivně snížit. „Například LED světla díky své nízké spotřebě elektřiny umožňují snížit náklady na osvětlení domácnosti o desítky procent. Mají přitom dlouhou životnost,“ popisuje jednu z dostupných možností úspor energie v domácnostech Ivo Kršek ze společnosti E.ON Energie, a. s.

Kromě úsporných elektrických spotřebičů, jako je pračka, lednička nebo myčka nádobí, je vhodné se zaměřit i na další méně zjevné „žrouty“ energie. „Lidé při úsporách často zapomínají i na malé nenápadné spotřebiče, jako jsou wi-fi routery a další komponenty pro připojení domácnosti k internetu. Zdrojem velké spotřeby bývají i výkonné herní počítače,“ popisuje na první pohled nepříliš zjevné možnosti úspory elektřiny Karel Murtinger.

S úsporami pomůže energetický poradce

Při hledání energetických úspor hrají i v případě domácností stále větší roli odborníci – energetičtí poradci. Ti mohou pomoci s analýzou stávajícího stavu a doporučením vhodných opatření. Při osobní konzultaci se totiž úspory často hledají daleko lépe. Služby energetického poradenství bývají obvykle zdarma, protože tito odborníci působí buď v rámci státních programů, jako je například EKIS provozovaný Ministerstvem průmyslu a obchodu, nebo jako součást energetických společností. „Lidé mohou s našimi energetickými poradci osobně nebo telefonicky probrat celou řadu problémů, od provozu různých spotřebičů přes vytápění až po zateplení domu či využívání obnovitelných zdrojů energie,“ popisuje možnosti energetického poradenství Ivo Kršek. Výstupem jsou pak doporučení pro úspory vytvořená na základě požadavků konkrétní domácnosti a životního stylu jejích obyvatel.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky