Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB opět zvýšila úrokové sazby. Podraží hypotéky?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Na začátku srpna 2017 zvýšila Česká národní banka klíčovou dvoutýdenní repo sazbu z tzv. technické nuly na 0,25 %. Je zjevné (a trh to zcela jednoznačně čekal), že se s tímto prvním poměrně malým zvýšením nespokojila a přistoupila s tříměsíčním odstupem k dalšímu zvýšení této klíčové úrokové sazby. Většina analytiků zvýšení o 0,25 procentního bodu na 0,5 % očekávala, ale ani zvýšení o 0,5 procentního bodu by nebylo žádným zásadním překvapením. Informuje David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance.

Nejedná se o žádnou zásadní změnu na trhu a nebylo by tomu tak ani při zvýšení repo sazby o 0,5 procentního bodu. Stále jde víceméně o kosmetické změny, které ale samozřejmě vysílají jasný signál, že období historicky nejnižších úrokových sazeb skončilo. Na svých spořicích účtech klienti takovou změnu nepoznají a pokud ano, tak skutečně jen ve velmi malém rozsahu.

Klienti, kteří zvažují hypotéku ji zřejmě získají o něco dráž, než by to bylo možné před několika měsíci, ale rozhodně to není žádný významný důvod pro přehodnocení plánů spojených s pořízením nemovitosti či její plánovanou rekonstrukcí. Zvýšení sazby hypotečního úvěru ve výši 1 milion Kč na 30 let o 0,3 procentního bodu totiž znamená zvýšení ročních nákladů o necelé 3 000 Kč. Nikdo neplatí rád peníze navíc, ale v kontextu investice do nemovitosti, v kontextu úhrady 4% daně z nabytí nemovité věci, v kontextu dalších nákladů spojených s vlastnictvím nemovitosti jde o málo významnou změnu.

Témata:  Česká národní banka (ČNB) ekonomika hypotéky finance

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.