Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Debetky jsou oblíbenější, kreditka má rezervy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V Česku je velký rozdíl v poptávce po debetních a kreditních kartách. Debetní kartupři nakupování běžně používá téměř polovina Čechů, kreditní kartu jen dvě procenta nakupujících. Ukazuje to průzkum online banky Zuno.

Kartu z peněženky vytahujeme nejčastěji při placení za potraviny (55 %), při platbách finančním institucím (24 %) a za pohonné hmoty (7 %). Češi měsíčně zaplatí kartou průměrně 22 950 Kč.

Podobné je to na Slovensku. Debetní karty pravidelně využívá až 55 % Slováků, zatímco kreditní kartu jen necelá tři procenta z nich. Platební karty vlastní už přes 80 % klientů online banky Zuno.

“I když jsou platební karty stále oblíbenější i díky bezkontaktním technologiím, které urychlují platby, rezervu vidíme ještě při platbách kreditkou. Češi a Slováci stále neobjevili výhody této karty – od možnosti využívat bezúroční období, až po pojištění,"říká Juraj Karabínoš, produktový expert online banky Zuno.

Důležitou roli v poptávce po bankovních produktech sehrává i národní mentalita. Obyvatelé střední a východní Evropy, včetně Čechů a Slováků, patří ke konzervativnějším klientům. Při placení se více spoléhají na to, co mají ve skutečnosti na účtu a méně si půjčují. Na Západě je platba kreditní kartou rozšířenější.

Témata:  lidé platební karty

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy