Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co dělat s poškozenými nebo roztrhanými penězi?

CZK
CZK
Foto: Pixabay

Co si počít s poškozenou bankovkou? Mohu ji při placení nepřijmout? Co když si toho všimnu pozdě? Kdo mi ji vymění a kolik mě to bude stát? Na tyto a podobné otázky odpovídají experti z České národní banky (ČNB).

Asi každému už se někdy stalo, že při vytahování peněz z kapsy se tu utrhnul růžek, tu se celá bankovka ošklivě natrhla. A člověk se zděsí, že teď už peníze v obchodě nebudou chtít.

To je naštěstí omyl. "Pokud jde o běžné poškození jako jsou třeba chybějící růžky bankovek nebo natržení, bankovky se mění bez problémů," tvrdí pracovnice ČNB. A pokud vám takovou bankovku v obchodě přece jen odmítnou, v bance budou určitě vstřícnější.

Na druhou stranu - pokud se vám zdá, že tisícovkou, kterou vám v obchodě vracejí, prošla snad válečnou zónou, můžete ji odmítnout převzít. Povedlo se vám bankovku přetrhnout vejpůl? Ani tehdy není vše ztraceno.

"Pokud máte v ruce větší než poloviční část bankovky, máte nárok na novou, neporušenou. Pochopitelně pokud máte jen malou část, máte smůlu," upozorňuje pracovnice.

A jedna zajímavost - vytištění jedné bankovky vyjde přibližně na dvě koruny a padesát haléřů. A vzhledem k tomu, že v oběhu je 400 milionů bankovek různých nominálních hodnot, hodí to celkem miliardu.

Témata:  Peníze CZK

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:12

Evropské banky zaplatily Kremlu na daních 800 milionů euro

Sedm největších evropských bank podle domácích aktiv loni zaplatilo Kremlu na daních více než 800 miliard euro, což je čtyřikrát více než předválečná úroveň, a to navzdory slibu, že po rozsáhlé invazi na Ukrajinu minimalizují svou přítomnost v Rusku.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Výnos dluhopisů v únoru klesl z lednových 8,43 % na 8,01 %

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Vážený průměrný výnos se v únoru choval tak, jak jsme čekali. Po nelogickém lednovém navýšení začal klesat, když se dostal z lednových 8,43 na 8,01 %. Očekávám, že vzhledem k tomu, že centrální banka znovu snížila sazby a nejspíš tak učiní znovu, bude vážený průměr klesat pod 7 %. Koncem roku by mě nepřekvapil výnos ani pod 6 %. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, největšího dluhopisového portálu v České republice.