Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zničila vám povodeň peníze? Nechte si bankovky vyměnit!

Povodeň, která se prohnala Českem, stála několik lidských životů, devastovala majetek v hodnotě miliard korun a také ničila peníze, které měli lidé ve svých domovech. Zničené bankovky nebo mince, se kterými se nedá platit, vám vyměníme. Stačí je jen poslat, říká Petra Hájková z České národní banky.

Důležité je, aby povodní poškozené peníze jejich majitelé co nejrychleji rozložili a usušili. „Nenechávejte zvlhlé nebo mokré bankovky v balíčcích nebo v uzavřených obalech, kde může velmi rychle dojít k procesu tlení,“ radí Hájková.

Před zasláním poškozených peněz do České národní banky je třeba zachovat správný postup.

Nejdříve bankovky a mince omyjte v roztoku dezinfekčního prostředku (např. Savo) v poměru 1 díl dezinfekčního prostředku na 20 dílů vody. Poté bankovky a mince opatrně properte čistou vodou. Jakmile bankovky a mince usušíte, vložte je do vhodného obalu jako například obálka, igelitový sáček nebo plastové pouzdro.

Poté musíte vyplnit žádost, kterou si můžete stáhnout zde.

 

Důležité je, abyste v žádosti uvedli, že důvodem poškození byly povodně. Peníze společně s vyplněnou žádosti dejte do obálky, kterou nadepište „POVODNĚ“ a pošlete na adresu České národní banky. V bance pak peníze prozkoumají a pošlou vám stejný obnos ve vyměněných bankovkách a mincích zpět.

 

Témata:  Peníze Povodně 06/2013

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:12

Evropské banky zaplatily Kremlu na daních 800 milionů euro

Sedm největších evropských bank podle domácích aktiv loni zaplatilo Kremlu na daních více než 800 miliard euro, což je čtyřikrát více než předválečná úroveň, a to navzdory slibu, že po rozsáhlé invazi na Ukrajinu minimalizují svou přítomnost v Rusku.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Výnos dluhopisů v únoru klesl z lednových 8,43 % na 8,01 %

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Vážený průměrný výnos se v únoru choval tak, jak jsme čekali. Po nelogickém lednovém navýšení začal klesat, když se dostal z lednových 8,43 na 8,01 %. Očekávám, že vzhledem k tomu, že centrální banka znovu snížila sazby a nejspíš tak učiní znovu, bude vážený průměr klesat pod 7 %. Koncem roku by mě nepřekvapil výnos ani pod 6 %. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, největšího dluhopisového portálu v České republice.