Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstva mají v rozpočtu další požadavky za 20 miliard

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Jednotlivá ministerstva, včetně resortů řízených hnutím ANO, požadují ve srovnání s dnes schváleným prvním návrhem rozpočtu dodatečné zvýšení výdajů zhruba o 20 miliard korun.

Na dotaz ČTK to dnes po jednání vlády řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Například ministerstvo práce a sociálních věcí požaduje růst o 11 miliard korun, další peníze chtějí ministerstvo vnitra nebo ministerstvo dopravy. Kabinet dnes schválil předběžný návrh rozpočtu na rok 2020 s výdaji 1,598 bilionu korun, koaliční sociální demokraté se hlasování zdrželi.

"Požadavky považuji za nereálné. Hlavní priority vyplývající z programového prohlášení vlády v rozpočtu obsaženy jsou. A nyní se musíme dohodnout, jaké budou další priority. Každopádně jsme všichni připraveni si to přes léto odpracovat," uvedla Schillerová.

Během léta budou ministři jednat s ministerstvem financí o rozpočtech svých resortů a do konce srpna musí ministerstvo návrh poslat vládě. Kabinet musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září.

Kabinet dnes schválil předběžný návrh státního rozpočtu na příští rok a střednědobý výhled hospodaření státu pro roky 2021 a 2022. Příští rok i v dalších letech počítá ministerstvo financí se schodkem 40 miliard korun. Prioritami rozpočtu v příštím roce je opět jako letos zvýšení důchodů nebo platů učitelů. Dále rozpočet počítá se zvýšením rodičovského přípěvku, růstem výdajů ministerstva obrany nebo snížením počtu míst na ministerstvech o deset procent.

Ministři za sociální demokracii se dnes při jednání vlády zdrželi hlasování u návrhu rámce státního rozpočtu, rozpočet na rok 2020 ve stávající podobě neumožňuje naplňovat priority a v některých případech komplikuje samotné fungování resortů, řekl předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) k tomu uvedla, že vidí problémy v sedmi oblastech, zmínila sociální služby či příspěvek na péči.

Podle aktuálního návrhu rozpočtu mají příští rok proti letošku klesnout například výdaje resortu zahraničí o 237 milionů korun, financí o téměř 376 milionů a kultury skoro o 424 milionů Kč. Výdaje resortu dopravy se mají snížit o 12,3 miliardy korun a zemědělství o 2,5 miliardy. Porostou naopak výdaje pro školství, místní rozvoj, zdravotnictví, spravedlnost, obranu, vnitro a zvýšit se mají také pro ministerstvo práce a sociálních věcí a rovněž průmyslu a obchodu.

Témata:  ministerstva státní rozpočet Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:04

27. dubna 2024 15:57

Češi opět nakupují byty. Je to nečekané překvapení

Chuť Čechů na nákup nemovitostí opět vzrostla. V Praze, hlavním realitním trhu, developeři v prvním čtvrtletí prodali 1600 nových bytů, což je nejvyšší počet za poslední tři roky. Růst poptávky je patrný i v jiných oblastech; například v Brně se zájem v prvním čtvrtletí zvýšil více než dvojnásobně ve srovnání s předchozím rokem. Tento trend vede k zastavení poklesu cen bytů, a letos se pravděpodobně ceny opět zvýší. Tuto informaci zveřejnil server novinky.cz.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Výnos dluhopisů v únoru klesl z lednových 8,43 % na 8,01 %

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Vážený průměrný výnos se v únoru choval tak, jak jsme čekali. Po nelogickém lednovém navýšení začal klesat, když se dostal z lednových 8,43 na 8,01 %. Očekávám, že vzhledem k tomu, že centrální banka znovu snížila sazby a nejspíš tak učiní znovu, bude vážený průměr klesat pod 7 %. Koncem roku by mě nepřekvapil výnos ani pod 6 %. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, největšího dluhopisového portálu v České republice.