Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zavedení daně z výher nedává smysl, státu peníze navíc nepřinese

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ministerstvo financí dlouhodobě čelí kritice kvůli sestavení státního rozpočtu, kterému chybí desítky miliard Kč. Ministryně Alena Schillerová se rozhodla situaci řešit prudkým zdaněním hazardu pro loterie a živou hru.

Konkrétně u novelizace zákona o dani z hazardních her jde o navýšení sazby u loterií, binga a živé hry ze stávajících 23 % na 30 %. Nyní přichází MF ČR s návrhem na zdanění výher nad 100.000 Kč. Je zřejmé, že se jedná o naprosto nepřipravený zákon. Nabízejí se otázky, jakým způsobem chce ministerstvo kontrolovat placení daně, jaká budou kritéria pro výběr, kdo bude mít ohlašovací povinnost a spousta dalších. Tento způsob pro získání rychlých peněz do rozpočtu ovšem zřejmě více financí spotřebuje, než vydělá.

„Tato nová daňová povinnost je v praxi nekontrolovatelná a přinese jen další obcházení neúčinných daňových zákonů a chuť hráčů hrát v černé nezdaněné zóně. Daňový systém by se měl zjednodušovat a zpřehledňovat, a ne zavádět další speciální a v praxi nekontrolovatelné daně,“ říká David Huspeka, výkonný ředitel skupiny Rebuy Stars, která patří k největším tuzemským provozovatelům kasin, a dodává „Neumím si představit například u rulety nebo u pokeru, kdy se částka 100.000 Kč má počítat? Má hráč, který prohrál 500.000 Kč a následně 100.000 Kč vyhrál, těchto 100.000 Kč zdanit, i když je 400.000 Kč v mínusu? Podle analýzy samotného Ministerstva financí z roku 2015 je tento systém zdanění pro některé hry „zcela nevhodný“ a pro ostatní druhy her zase „velmi komplikovaný“. V mezinárodním srovnání tento způsob srážkového zdanění plošně pro všechny druhy hazardních her neaplikuje žádná země Evropské unie.“

Vytlačení hazardu z legální zóny na černý trh „Nemůžeme se k tomu kvalifikovaně vyjádřit, protože kromě paní ministryně ten návrh nikdo neviděl a nebyla o něm vedena debata v rámci připomínkového řízení. Ministerstvo vůbec neanalyzuje dopady, které tyto změny přinesou. Nicméně je zcela jisté, že v momentě prudkého zdražení hazardu a zároveň zavedení daně z výher vytlačuje MF ČR hazard z legální zóny na černý trh jako například u prohibice,“ vysvětluje David Huspeka. „Samotná realizace zákona spotřebuje spoustu času a peněz, přesto finance nepřinese, protože hráči přestanou chodit k nám, legálním provozovatelům, a najdou si místo, kde od nich nikdo daně vybírat nebude. Snad MF ČR ještě zváží všechny argumenty, než začne s realizací,“ uzavírá David Huspeka.

Témata:  daně sázky, loterie, hazard Ministerstvo financí Peníze

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 1:46

První oběti: Tesla propustí v Nevadě 693 zaměstnanců

Tesla hodlá propustit 693 zaměstnanců ve svých zařízeních v Sparks v Nevadě, jak ukázalo vládní oznámení. Tento krok je součástí plánu automobilky na snížení více než 10 % své celosvětové pracovní síly, který přichází v době poklesu prodejů a vzrůstající konkurence.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Výnos dluhopisů v únoru klesl z lednových 8,43 % na 8,01 %

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Vážený průměrný výnos se v únoru choval tak, jak jsme čekali. Po nelogickém lednovém navýšení začal klesat, když se dostal z lednových 8,43 na 8,01 %. Očekávám, že vzhledem k tomu, že centrální banka znovu snížila sazby a nejspíš tak učiní znovu, bude vážený průměr klesat pod 7 %. Koncem roku by mě nepřekvapil výnos ani pod 6 %. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, největšího dluhopisového portálu v České republice.