Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Euro má nové bankovky v hodnotě 100 a 200

Do oběhu vstupují nové bankovky v hodnotě 100 a 200 eur Fotogalerie +5
Do oběhu vstupují nové bankovky v hodnotě 100 a 200 eur
Foto: ecb.europa.eu

Do oběhu dnes vstupují nové bankovky v nominální hodnotě 100 a 200 eur (zhruba 2600 a 5200 Kč).

Tyto bankovky završují sérii nazvanou Europa a obsahují nové ochranné prvky, které znesnadňují jejich padělání. Bankovky z předchozí série budou i nadále platit a časem budou postupně stahovány z oběhu.

Stejně jako u ostatních nominálních hodnot ze série Europa lze ochranné prvky nových bankovek snadno zkontrolovat hmatem, nastavením proti světlu a nakloněním.

V horní části stříbřitého proužku jsou na hologramu zobrazeny drobné symboly €, které se pohybují kolem čísla a jsou ostřeji viditelné pod přímým světlem. Na stříbřitém proužku je také podobizna mytologické postavy Európy, architektonický motiv a velký symbol €. Nové bankovky obsahují rovněž zdokonalené smaragdově zelené číslo.

EBC již v rámci série Europa uvedla do oběhu bankovky v hodnotě pět, deset, 20 a 50 eur. Bankovky v hodnotě 500 eur se banka rozhodla přestat vydávat kvůli obavám z jejich zneužívání ke kriminálním aktivitám.

Témata:  EUR EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 15:57

Češi opět nakupují byty. Je to nečekané překvapení

Chuť Čechů na nákup nemovitostí opět vzrostla. V Praze, hlavním realitním trhu, developeři v prvním čtvrtletí prodali 1600 nových bytů, což je nejvyšší počet za poslední tři roky. Růst poptávky je patrný i v jiných oblastech; například v Brně se zájem v prvním čtvrtletí zvýšil více než dvojnásobně ve srovnání s předchozím rokem. Tento trend vede k zastavení poklesu cen bytů, a letos se pravděpodobně ceny opět zvýší. Tuto informaci zveřejnil server novinky.cz.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Výnos dluhopisů v únoru klesl z lednových 8,43 % na 8,01 %

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Vážený průměrný výnos se v únoru choval tak, jak jsme čekali. Po nelogickém lednovém navýšení začal klesat, když se dostal z lednových 8,43 na 8,01 %. Očekávám, že vzhledem k tomu, že centrální banka znovu snížila sazby a nejspíš tak učiní znovu, bude vážený průměr klesat pod 7 %. Koncem roku by mě nepřekvapil výnos ani pod 6 %. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, největšího dluhopisového portálu v České republice.