Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie začala opět prověřovat banku Penty

Policie začala opět prověřovat banku Penty

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Slovenská finanční policie opět kontroluje Privatbanku, kterou vlastní česko-slovenská investiční skupina Penta. Údajně prověřuje všechny finanční operace za posledních pět let, informuje ve středu server deníku Sme.

Kontrola začala minulý týden a stále pokračuje. "Právě analyzujeme zjištěné skutečnosti," řekl pro Hospodářské noviny mluvčí ministerstva vnitra Gábor Grendel.

Finanční policie zahájila novou kontrolu Privatbanky krátce poté, co ministr vnitra Daniel Lipšic informoval média o podezřeních z praní špinavých peněz. Poslední kontrola se přitom konala v první polovině roku 2011. Za zjištěné nedostatky dostala Privatbanka pokutu 15 000 eur (373 000 korun).

Podle Grendela je možné opakovanou kontrolu udělat tehdy, pokud byla při té předcházející zjištěna závažná porušení zákona, nebo to odůvodňují jiné skutečnosti. Banky mají totiž povinnost hlásit neobvyklé toky financí, což podle Lipšica banka neudělala. Navíc ve 248 případech nezhotovila písemné záznamy o nahlášených obchodních operacích.

Privatbanka se k postupu policie nevyjádřila. Na ministra chystá žalobu.

Finanční skupina Penta figuruje v kauze Gorila, která je pojmenovaná podle spisu Slovenské informační služby (SIS) o propojení politických stran s Pentou během druhé vlády premiéra Mikuláše Dzurindy v letech 2005 a 2006.

Témata:  banky

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 11:36

Mrazy způsobily vinařům škodu přes dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Výnos dluhopisů v únoru klesl z lednových 8,43 % na 8,01 %

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Vážený průměrný výnos se v únoru choval tak, jak jsme čekali. Po nelogickém lednovém navýšení začal klesat, když se dostal z lednových 8,43 na 8,01 %. Očekávám, že vzhledem k tomu, že centrální banka znovu snížila sazby a nejspíš tak učiní znovu, bude vážený průměr klesat pod 7 %. Koncem roku by mě nepřekvapil výnos ani pod 6 %. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, největšího dluhopisového portálu v České republice.