Lidé nejvíce umírají v únoru. Svobodní pánové nemají dobré vyhlídky

Úmrtnostní poměry v Česku se zlepšují. I když počty zemřelých v jednotlivých letech kolísají, intenzita úmrtnosti klesá. Nejvíce lidí umírá v zimních měsících, zejména v souvislosti s nemocemi dýchacích cest.

Ilustrační fotografie
reklama

Počet zemřelých se v letech 2006 až 2016 pohyboval mezi 104 441 a 111 173. V posledním roce sledovaného období zemřelo 54 880 mužů a 52 870 žen. „Tyto údaje ovlivňuje nejen intenzita úmrtnosti, ale i věková struktura populace. Mezi roky 2006 a 2016 vzrostl podíl obyvatel starších 65 let z 14,4 na 18,8 %. Vzhledem ke stárnutí populace se počet zemřelých střídavě zvyšoval, i když intenzita úmrtnosti klesala,“ popisuje Robert Šanda, ředitel odboru statistiky obyvatelstva.

Intenzita úmrtnosti poklesla ve sledovaném období skoro ve všech věkových kategoriích, a to u obou pohlaví. „Úmrtnost v populaci ve věku 50 až 89 let jsme analyzovali i z hlediska rodinného stavu. Ukázalo se, že v roce 2016 byla míra úmrtnosti nejvyšší u svobodných mužů. Naopak ženatí muži dosahovali nejnižší úrovně úmrtnosti. U žen byla situace obdobná. Ze statistik však kromě jiného vyplývá, že ovdovění v nižším věku následně může vést k horší úrovni úmrtnosti žen, než když ztratí manžela ve starším věku,“ uvádí Roman Kurkin z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Nejvíce obyvatel České republiky umírá v zimních měsících. Po očištění na stejný počet dní v měsíci zemřelo v posledních deseti letech v průměru nejvíce lidí v únoru – 9 690. Následoval leden s 9 438, březen s 9 305 a prosinec s 9 136 zemřelými.

„Vyšší počty zemřelých v zimních měsících obvykle souvisejí se zvýšeným výskytem onemocnění dýchacích cest a s chřipkovou epidemií. Například v prvních měsících roku 2014 chřipková epidemie nepropukla, a počet zemřelých tak byl velmi nízký. Chřipka přišla až na začátku roku 2015 a vedla k nejvyššímu počtu úmrtí za první tři měsíce roku ve sledovaném období,“ shrnuje místopředseda ČSÚ Marek Rojíček s tím, že nejméně lidí umírá v měsících srpen, září a červen.

Nejčetnějšími příčinami úmrtí byly v roce 2016 u mužů i u žen nemoci oběhové soustavy, novotvary a s odstupem nemoci dýchací soustavy. Intenzita úmrtnosti klesala ve zkoumaném období u všech zmíněných příčin smrti v případě obou pohlaví.

Nejčastějším místem úmrtí byla zdravotnická zařízení lůžkové péče. Doma skonalo v posledním sledovaném roce 20,9 % všech zemřelých.

Témata: úmrtí | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky