Z EU přichází hovadiny. A válka? Senátor Kubera rázně varuje Čechy

ROZHOVOR - Teplický primátor a senátor za ODS Jaroslav Kubera chce navrhnout úplný zákaz kouření v Česku. Ač sám velký kuřák, tvrdí, že jde o poukázání na to, jak se lidé nechávají připravovat o svobodu. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také upozornil na problém se zálohovým výživným nebo na diskuze o toleranci alkoholu u řidičů.

Jaroslav Kubera
reklama

Podle serveru iDnes navrhnete v Senátu úplný zákaz kouření. Chcete tak prý zjistit, kdo to z poslanců a senátorů s omezováním kouření myslí vážně. Opravdu nejde o vtip? Očekáváte, že by Vám návrh prošel?

Není to žert. Je to naopak velice vážné a vůbec se to netýká kouření, týká se to toho, jak se postupně necháme připravit o zbytky svobody a potom se nebudeme stačit divit. Dnes je obecný trend omezovat svobodu lidí všemi prostředky od tyčinek ve školách po kouření a nezdravá jídla a šmírování účtů a nákupů a EET. Je to o tom, kam to půjde dál. Kam nás dovedou globální oteplovači, kteří nás stojí miliardy dolarů a eur, a my jim to žereme jako ovce, přitom když se nad tím zamyslíte, tak vidíte, že to je nesmysl, protože oni tu sledují počasí nějakých 400 let a ta historie se počítá na časové jednotky minimálně v milionech let, občas v miliardách let, a my jim to žereme a stojí nás to obrovské peníze.

Akademie věd mě teď například požádala o spolupráci, jak se naše město připravuje na globální oteplování. Tak jim budu odpovídat, že chystáme pokácení všech jabloní, hrušní a švestek a nasazení oliv, mandarinek a pomerančů. Takže to není legrace, byť to tak zvenku vypadá, ale je to boj pro to, abychom si nenechali všechno líbit od lidí, kteří sami sebe povyšují. Oni nemají žádný mandát, jsou to jen lidé, kteří mluví jménem „všech pracujících".

Původně to vyznělo jako recese, nyní jako snaha o upozornění na globální problém. Nejde tedy o boj proti konkrétní instituci, ale o snahu varovat před zdánlivě nesmyslnými myšlenkami a nařízeními?

Přesně tak. Končí to tím, že každý by se měl zamyslet poprvé, podruhé a potřetí a většinou zjistí, že to první byla úplná blbost. Protože když si člověk nepromyslí tu věc do hloubky... Uvedu to na příkladu zákazu předjíždění kamionů na dálnici. To když řeknete, tak získáte v referendu podporu a všichni to budou chtít. Když řeknete B, že v pravém pruhu bude nepřetržitý proud kamionů a v levém se bude jezdit 50 km/h, protože se tam udělá dlouhá fronta osobáků, tak se lidé najednou zarazí a říkají „Aha, tohle mě nenapadlo." A takhle bych mohl pokračovat desítkami podobných věcí, který jsou nedomyšlené.

Třeba tolerance alkoholu. Já chci pro řidiče 0,5 promile, vtip je ale v tom, že ono to nejde skoro napsat. Není to tak, že je v zákoně napsáno, že je u nás nula a podobně, tam je to zamotané do slov, takže vy když to z toho chcete vypreparovat, tak je to strašlivá práce, protože ta legislativa je v naprostém rozvalu. To jsou pohádky Boženy Němcové, a ne zákony. Takže kdyby tam bylo že u nás je nula a já tam napsal že u nás je 0,5, tak je to velmi jednoduchá akce. Ale takhle to samozřejmě není, a navíc je to v různých zákonech, aby to bylo ještě zamotanější. Na druhou stranu jsem nikdy nesouhlasil se Škromachovým nápadem 0,8, to už je hodně. Kdo nevěří, ať si zkusí dát pivo, když bude v létě 30 stupňů. Ale 0,5 je přiměřené, kor když řidič hned nevyjede. Žádný řidič nepůsobí nehody s 0,5 promile, všechny dramatické smrtelné nehody jsou 3 promile, 3,5 promile a podobně. Ano, s 0,5 sice může být způsobena nehoda, ale tím, že řidič nedával pozor nebo telefonoval. A do toho přijde někdo s tím, že by mohli zakázat kouření v autě...

Nicméně tyto zákony přicházejí ze Sněmovny a vy jako Senát máte kontrolní funkci nad tím, co projde a co neprojde.

Ale u vás je potom uveřejněno, že „Senát schválil". Tam už není uveřejněno, jak Senát hlasoval. „Já jsem v té partě, jsem Senátor, tak jsem pak debil". Ale je potřeba podívat se na to, jak kdo hlasoval. Pokud najdete můj hlas pod nějakou ptákovinou, tak mi to řekněte a posypu si hlavu popelem, nenajdete. Nenajdete ho ani pod evropským tiskem, protože to je jedna větší hovadina než druhá, a nenajdete ho ani třeba nikde u zákonu o původu majetku. A oni na mě kývají, že mám pravdu, ale pak hlasují obráceně. A když se jich ptám proč, tak říkají „On zavolal Sobotka," a to je pak těžké. Já nemám víc než jeden hlas, já tam nemůžu víc udělat. Můžu k tomu jen říkat, že je to blbost, jako ty alimenty. A teď nám to Marksová přinese na stříbrným podnosu, jediná výhoda je, že chce, aby to platil zatím stát. Čurdová chtěla, aby to platily obce a pak si to vymáhaly, to bylo šílené.

Ale stát to bude platit z našich peněz. A oni to nevidí, ono se to bude platit z daní, takže lidé nevidí, že to budou platit oni. A já se jim divím. To by se mělo udělat tak, že každý to bude platit na fond a z toho se to bude posílat, potom by lidé začali protestovat. Kdyby každému strhli stovku měsíčně a dali to do fondu alimentů pro samoživitelky, tak najednou by lidé protestovali, oni to takhle nepostřehnou, že to mají schované v nějaké dani. A za chvíli skončí i svoboda médií.

Komu tady například vadí, že vám seberou počítač? A stát nemá žádnou povinnost, resp. limit, kdy vám ho má vrátit? A může to trvat například 20 let, protože on pořád vyšetřuje. A vy tam máte účetnictví. Nikomu to tady nevadí. V Americe byste druhý den už čekal před tou policejní stanicí, a takové věci tady absolutně nikomu nevadí. A když se vracím k tomu kouření, co jim vadí na tom původním návrhu, který nevadí nekuřákům, ani personálu, takže komu vlastně vadí? Nekuřáci zřejmě nechodí do kuřáckých místností, takže to nikomu nevadí. A oni je většinou mají, protože už investovali na základě stávajícího zákona například do vzduchotechnik miliony. Já radím všem podnikatelům – zažalujte je, ať vám to vrátí. Vy jste to na základě zákona udělali a oni zase vymysleli totální zákaz, pro ten ale žádný racionální argument není. To je jenom jejich komedianství, těch, co si myslí, že ví co je správně. My to taky víme, nejsme úplně blbí, taky víme, že kouření není vitamín.

Podle demokratického zřízení jsou ale politici voleni a následně teprve navrhují a schvalují zákony, například ty, o kterých mluvíte. Přijde mi proto, že to o čem mluvíte jde trochu proti principům demokracie. Ty politiky si tam totiž lidé zvolili.

Ono je to díky našemu volebnímu systému složité. U Senátu to jde vidět, kdyby lidé měli čas a sledovali hlasování, tak by někteří senátoři už v něm příště nebyli. Ti lidé nemají čas hledat jak to kde bylo, to většinou umí bezvadně novináři, a ti by měli lidem více pomoci v orientaci. Lidé si neuvědomí, že dříve nebo později na to doplatí. U voleb do Poslanecké sněmovny je problém, že vy nemůžete ty lidi eliminovat. Když se dostanete na první místo kandidátky jakékoliv strany, která má šanci dostat pět procent, tak nemusíte dělat nějakou kampaň. Na druhou stranu to má také riziko, já už jsem se přihlásil do tanečního kroužku pana Harapese, protože si myslím, že se tam dostane, a možná budu jezdit i na koni s panem Váňou. Já nemám nic ani proti jednomu, ale v životě jsem o nich nic neslyšel, že by měli na něco názor. Ale ty lidé to žerou i s navijákem.

To ale nikomu nevyčítám, jenže tady všichni dělají všechno a nikdo nic. To jak jsme dopustili tady ten spojený model...stát přece musí zajistit, aby platil alimenty, ale nemůže chtít po dělníkovi ve fabrice, aby platil alimenty 20 tisíc měsíčně. Hlavně by měl ale stát dělat něco proto, aby bylo méně rozvodů. Protože na druhou stranu tady se někdo rozvede a já mu mám podle Marksové třikrát platit, protože on je chudák? Samoživitelka ať si najde chlapa. Lidem se to ale líbí. „O mě se postarejte, teď tady stojím, tak mě oddlužte. Co já mám dělat?"

Spor se zálohovým výživným se ale táhne už delší dobu...

Ale pak je potřeba zavést pro tatínky nucené práce. Ne že půjde do vězení a nebude dělat. Budeš dělat, a my ti přeplatíme dokonce, akorát ty peníze nedostaneš, dostane je maminka. Na druhou stranu to že lidé se znají tři měsíce, vezmou se, a za další tři měsíce se při prvním pohádání se rozvedou...měli by mít více zodpovědnosti. Nemůže pořád stát rozhodovat za ně. Může hlídat babičky, co dostanou zadarmo tablety a podepíšou smlouvu na dva roky na 400 měsíčně, ale ten stát jedná úplně obráceně. Tam kde nás má chránit, tam na nás kašle, a tam kde mu do nás nic není, tam se do nás furt hrabe a tam nás vychovává. Ale tam kde by měl zabezpečit...ona je také otázka, jestli to stanovení výživného je správně.

Vezměte si to kouření. Určitě proti tomu nezaberou ty obrázky. To se hluboce mýlí. Já jsem mimo jiné navrhoval, že by měli místo obrázků být příbalové letáky, kde by bylo napsáno 70 látek, které cigarety obsahují, a to by možná někoho odradilo. Američané zatím rozšířili po celé planetě zákaz kouření, který je úplně „magorskej". Celé to směřuji k tomu, že ten problém je široký a že žít a nechat žít je to hlavní. Vezměte si, kolik je toho v médiích o nočním klidu. Takových lží a blábolů, ale fakta tam nejsou. A je to celonárodní. „Já teď nebudu moct ani oslavovat narozeniny," komentují lidé, ale ono je to o něčem úplně jiném. Je to jen o tom, že mohou dělat co chtějí celou noc, ale nesmí u toho moc křičet. A to nemluvím o Unii, čím se zabývá, to jsou úplné blbosti. Já mám doma asi dvacet kilo úsporek, protože teď mám LEDky zase pro změnu.

A to absolutně nejhorší, co nás čeká, a pro co bude válka, je záporný úrok. Když se nad tím zkusíte zamyslet, že půjčíte bance peníze a ona vám vrátí míň než jste jí půjčil, to mi fakt hlava nebere, na to nemusíte mít Oxford. To je taková hovadina, kterou se pan Babiš vytahuje, že vydá dluhopisy a místo aby musel něco platit, tak ještě dostane. To je něco jako kdybyste si vzal půjčku a oni vám dali úrok mínus tři procenta, takže byste platil méně, než jste si půjčil. To je přesně ono. To nemůže dobře dopadnout. Špatně jsou na tom i lidé, co mají dluhy. Tak je tedy oddlužíme, a oni si řeknou: „Tak si půjčíme, coby, oni nás oddluží."

Máte na mysli zřejmě návrh ministra Jiřího Dienstbiera...

Naštěstí on už nemá dlouhý život, myslím politický.

Pan ministr se ale v politice pohybuje už řadu let.

Unie se také nerozpadne do prosince. Ona klidně ještě deset let vydrž. Ale je to neodvratné stejně jako třetí světová válka, protože ona jediná ty dluží řeší. Po válce nebývá dlužníků ani věřitelů. To je geniální řešení. A já vždy když o válce promluvím, tak dostanu e-maily, že jsem válečný štváč, ale já říkám: „Počkejte, ale já nejsem, já na to přece nemám žádný vliv, co bude." Já přece netuším, jestli Izrael hodí jadernou pumu na Irák. Nedávno se mě ptali, co říkám té Koreji? Mně je úplně jedno, jestli vznikne další světová válka na korejském poloostrově nebo jinde. Ten spouštěcí mechanismu je á la Sarajevo, naprosto nečekaný a přijde odněkud, kde ho nikdo nečeká. To může vzniknout na místě, kde žádné konflikty nejsou. Ale to není o tom, co si myslím já, já mám na ty globální věci absolutně nulový vliv.

Témata: Kubera, Jaroslav | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky