Kubera ostře: Chcete platy jako v Německu? Zařídím to, ale líbit se vám to nebude

Senátor ODS a primátor Teplic Jaroslav Kubera se pro server EuroZprávy.cz rozpovídal nejen o přebytku státního rozpočtu, ale také třeba o nově vzniklém Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. A kritikou rozhodně nešetřil.

Jaroslav Kubera
reklama

Senátor se nejprve zastavil u přebytku rozpočtu. „Když bych to uvedl na příkladu – rodina má dluhy a tatínek dostane mimořádnou odměnu ve výši 60 tisíc. Tak co s ní udělá? No, V Čechách ji většinou utratí na Vánoce, normálně by ale měl zaplatit větší splátku, pokud mu to úvěr dovolí. Když má země zhruba 1 bilion 830 miliard korun dluh, tak mluvit o přebytku je směšné. Ale to v podstatě nikoho nezajímá. Ještě k tomu máme ony úžasné záporné úroky. A do toho se projevilo, že měly být vydány dluhopisy a nebyly vydány. S těmi penězi se dá krásně čarovat a pan ministr to umí naprosto dokonale stahovat a přetahovat, aby se v tom nikdo nevyznal,“ okomentoval práci ministra financí financí Andreje Babiše.

„Sněmovna si nechala vzít právo, aby o tom věděla. Kdysi jsem se ptal všech ministrů, jestli vůbec vědí, kolik je vydáno dluhopisů a s jakou splatností. Podle mě to ani nevědí. Pořád jen vydávají a vydávají. Vytloukají klín klínem. Když se zeptáte, kdy začneme splácet jistinu státního dluhu, tak nikdy. Vytahujeme se tím, že dobře obsluhujeme úroky, ale ne tím, že splácíme. Protože nesplácíme. Nehledě na to, že je to špatný příklad pro lidi, kteří si říkají – když to prochází státům, tak proč by to neprošlo nám. Vždycky se najde nějaký hodný Dienstbier, který nám to nějak odpustí. A ti pitomci, co dluhy nedělají, to za nás zaplatí. Jestli nás něco přivede ke konfliktu, nebude to podle mě Sýrie ani Írán, ale budou to dluhy, protože jednou ta bublina musí prasknout a zjistí se, že dál už to nejde. Pořád kvantitativně uvolňujeme, což je pro centrální banky snadné,“ domnívá se Kubera.
 
V souvislosti s šedesátimiliardovým přebytkem, o jehož osudu vláda ještě nerozhodla, se pozastavil také u nového Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. „My jsme teď přece zřídili úžasný úřad, který má jen šéfa, ale ne úředníky nebo další členy. Ty budeme za velkého halasu volit příští týden. Ten úřad přece vůbec není schopen nic kontrolovat. Já bych mu dal otázku, jak bude kontrolovat vládu, která na jedné straně nechává zavřít člověka někde v Bílině, který uplácel Romy tím, že jim dal dvě stovky, aby jej šli volit, ale na druhé straně vláda uplácí v miliardách úředníky, učitele, lékaře. Pan ministr vnitra říkal, že přidá policistům,“ ptá se politik.

Sám prý nemá nic proti tomu, aby se přidávalo. „Lidé chtějí mít platy jak v Německu? Já bych to dokázal zítra. Jenže pak by to nebyly jen platy jako v Německu, ale i nájmy jako v Německu, pojištění jako v Německu – ale to by se jim už nelíbilo. Média neustále melou stejnou debilní větu, že většina národa nedosáhne na průměrnou mzdu. No, nedosáhne. Protože když na ni dosáhne, tak se zvýší minimální mzda a zase na ni nedosáhne. A nikdo není ochotný lidem vysvětlit, že to není ostuda. Lidé často říkají, že by chtěli alespoň průměrnou mzdu a že budou celkem spokojení. To nemá konce,“ varuje senátor.
 
Pak přidal i další vzkaz pro šéfa státní kasy. „Panu ministrovi by se taky mělo říct, že kdyby nepočítali peníze z Evropské unie, tak by na tom rozpočet byl daleko hůř. Ale oni nepočítají náklady – to, že něco dostáváme z unie, to je moc pěkné, ale kolik musíme platit za ta zhovadilá nařízení a směrnice, která přichází z EU a která musíte zasazovat do našich zákonů? To stojí obrovské peníze. Má někdo spočítané, jaké jsou na to náklady? A jak by byly malé, kdybychom nemuseli tyhle věci plnit? Pak bychom dotace nepotřebovali, protože by nám stačilo, co máme," domnívá se.

Podobné věci se ale podle něj dějí v Česku i v menším měřítku. „To je, jako když chtěl Kalousek nebo někdo zrušit stravenky – to byla málem celonárodní revoluce. Lidem totiž nikdo neřekne smutnou pravdu, že aby mohli dostat stravenky za 50 korun, tak jim někdo musí 100 korun sebrat. To je systém tohoto státu – on vám 100 korun sebere, 50 vrátí a vy milujete vládu a pořád ji volíte, protože vám dává dárky. Ale nic vám nedávají, nic. Oni totiž nic nemají. Mají jen to, o co nás odrbou. Samozřejmě nám ty peníze nechtějí nechat, protože bychom si mohli koupit něco, co nechtějí, abychom si kupovali. A hlavně bychom se mohli rozhodovat. Ale oni nás mají rádi, tak rozhodují za nás, a to je nám příjemné. A to je smutné. Tak můžete pořád nadávat na ty nahoře, že udělali něco špatně,“ dodal pro EuroZprávy.cz Kubera.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky