Německo zvýšilo kontroly na hranici. Konečně mu dochází, že s migranty udělalo chybu

Německo zvýšilo kontroly na hranici se Švýcarskem. Chce tak zastavit příliv nelegálních migrantů do země. Uvedl to podle agentury Reuters švýcarský ministr financí Ueli Maurer s tím, že Německo obrátilo ve své migrační politice.

Ilustrační fotografie
reklama

Maurer nová opatření označil za důkaz, že Německo ustoupilo od svého přístupu založeném na vítání migrantů. Německé ministerstvo vnitra posílení personálu na švýcarské hranici potvrdilo.

Do Německa loni přišel více než milion lidí z Blízkého východu, Afriky a jiných částí světa. Nálady vůči migrantům se ale v zemi zhoršily po sérii útoků na civilisty, z nichž několik spáchali právě migranti.

Švýcarsko zasáhlo proti příchodu migrantů, kteří se do země snažili dostat poté, co propluli Středozemní moře. Humanitární organizace ale nyní zkoumají, zda švýcarská opatření neporušují úmluvy o lidských právech.

Maurer, pod kterého spadá i pohraniční stráž, odůvodnil přísnějším německým přístupem, proč Švýcarsko posílá do Itálie zpět denně až 1000 migrantů, kteří se chtějí dostat do Německa nebo jiných zemí Unie bez platných dokladů.

Německé spolkové ministerstvo vnitra v reakci na vyjádření Maurera potvrdilo, že spolková policie na švýcarské hranici podniká opatření proti nelegálnímu příchodu lidí do země. Počet uprchlíků přicházejících přes Švýcarsko se podle německého ministerstva v posledních měsících zvýšil.

Už o víkendu Maurer prohlásil, že Německo neustále posiluje zabezpečení hranice se Švýcarskem, na kterou podle něj v posledních týdnech země vyslala dalších přibližně 90 členů pohraniční stráže a 40 policistů. Německé deníky také uvádí, že na hranici se Švýcarskem přistihli německé orgány od začátku tohoto roku 3385 nelegálních migrantů, což je o 40 procent více než za stejné období loňského roku.

Podle Neue Zürcher Zeitung nyní Švýcarsku hrozí, že se stane tranzitní zemí pro uprchlíky směřujících do Německa. Ti loni přicházeli zejména tzv. balkánskou trasou, po jejímž faktickém uzavření cestuje více lidí přes Středozemní moře do Itálie.

Témata: Německo | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky