Británie už není pro migranty bezpečná? Muslimské řeznictví lehlo popelem

Z Velké Británie pravidelně přichází zprávy o rostoucích protimuslimských a protiimigratských náladách. Ty rapidně zesílily poté, co se země rozhodla pro vystoupení z Evropské unie. Vlnu nevole naposledy pocítil majitel halal řeznictví ve městě Walsall, které leží asi 8 kilometrů od Birminghamu.

Ilustrační fotografie
reklama

Muslimské halal řeznictví v pondělí ráno doslova lehlo popelem. Výtržníci do něj hodili benzínovou bombu jen několik dní poté, co si země odhlasovala brexit. Tento čin je podle listu Daily Mail zřejmě dalším z rady útoků zaměřených proti přistěhovalcům. Kromě řeznictví bylo zdemolováno také polské komunitní centrum v západním Londýně, vandalové také vyhlásili boj proti německým autům zaparkovaným v jedné z londýnských ulic. Na všechny vyškrábali svastiky.

Policie sice uvedla, že motiv útoku na Kašmírské halal řeznictví a drůbežárnu není znám a že prověřuje všechny možnosti, podle místních, se kterými deník mluvil, však není pochyb o tom, že čin souvisí s tím, co nazývají „vysokým napětím v tamní komunitě". „Šetření je v raném stadiu a co se týče motivu, zvažujeme různé možnosti. Majitel nebyl vážně zraněn, ale mohlo to být mnohem závažnější," uvedl policejné mluvčí.

Mary Walkerová (67), jedna z tamních obyvatelek však uvedla, že situace ve městě je od hlasování hodně napjatá. „Tohle není ta nejhezčí oblast v okolí a přitahuje lidi s krajně pravicovými názory. Už jsem zaslechla, jak místní nadávají muslimům a lidem z východní Evropy a říkají jim, aby se vrátili domů. Je ostuda, že se tito gangsteři snaží zastrašit lidi - jako je tento řezník. Myslím, že je to nejlepší způsob, jak dostanou to, co chtějí. Jen proto, že jsme odhlasovali opuštění Evropské unie, to přece neznamená, že bychom měli být pouze zemí bílých Britů," uvedla Walkerová.

Britka dodává, že tohle už není otázka Evropy, ale „bezduchý rasismus" lidí, kteří si myslí „že je to v pořádku jen proto, že si odhlasovali brexit". „Jsem si jistá, že to souvisí s výsledkem referenda, nemám o tom pochyb. Tento ubohý řezník tvrdě pracuje, aby měl na živobytí, což je – a to se vsadím - víc, než se dá říct o idiotovi, který tohle provedl," dodala.

Dědeček muslimského majitele, který nechtěl říct své jméno ze strachu z odvety, dodal: „Vyděsilo mě, když jsem viděl tu škodu. Jsme vděční, že nikdo nebyl vážně zraněn, někdo mohl opravdu umřít." Dodal, že právě multikulturalismus je to, co dělá Británii Velkou a že by to tam mělo zůstat.

Obavy mají třeba také Poláci žijící v zemi. Agata Brzezniaková (25), která dokončuje doktorát z chemie na univerzitě v Manchesteru, tvrdí, že ji neznámá žena v autobuse řekla, aby se „bála" a že má být připravena, že nemusí získat víza pro pobyt v zemi. „Jako mnoho polských lidí v zemi, i já jsem se obávala, že výsledek referenda způsobí nárůst netolerance, diskriminace a rasismu, ale nemyslela jsem si, že to bude tak bezprostřední a agresivní," uvedla.

„Její zlý úsměv a způsob, jakým se na mě podívala, mě dovedl až k slzám. Vždycky jsem si myslela, že jsem schopna bránit se a reagovat na diskriminaci, ale tato situace ve mě nechala pocity strachu, smutku a beznaděje. Vystoupila jsem z autobusu a rozhodla se jít zbytek cesty k univerzitě pěšky, dodala s tím, že lidé s rasistickými názory se „chytili referenda" a dali najevo své názory.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky