Syrský migrant nepracuje, ale chce přivést celou rodinu. Na dávkách dostane statisíce

Britský server Express přinesl příběh syrského migranta, který do Evropy přijel už před dvěma roky spolu s manželkou a osmi dětmi. Tvrdí, že je příliš nemocný a že nemůže pracovat. Přesto chce, aby za ním do Dánska přijel i zbytek jeho velmi početné rodiny.

DKK (Dánská koruna)
reklama

Syrský migrant přijel do Evropy s manželkou a osmi dětmi, teď od dánských úřadů dostal souhlas, aby za ním mohly přijet o další dvě manželky a 12 dětí. Server poukazuje, že až dojde ke sjednocení celé uprchlické rodiny, budou tito lidé žít z obřích sociálních dávek.

Sedmačtyřicetiletý migrant tvrdí, že je příliš nemocný a že nemůže pracovat. „Daňoví poplatníci této rodině budou každý rok platit příspěvky ve výši 214,128 dánský korun (asi 780 tisíc českých korun)," přepočítává server.

Tamní úředníci už prý nad takovou migrační politikou vyjádřili znepokojení a dodali, že syrský muž zneužívá sociální systém Dánska.

Konzervativní mluvčí pro integraci Naser Khader k tomu uvedl: „Je velmi problematické, že syrský uprchlík může sám sebe označit za příliš nemocného, aby nemusel pracovat a učit se dánsky, aby mohl podpořit ... 20 dětí."

Politik dodal, že by nemělo být možné, aby někdo, kdo nemá v úmyslu pracovat, získal tak obrovské částky ze sociálního systému. Vyzval také k tomu, aby byl v Dánsku zaveden horní limit pro počet dětí, pro které si osoba může nárokovat příspěvky.

„Musíme šetřit, a nemůže být správné, že člověk, který nepřispěl, získá statisíce na podporu dětí," dodal Khader. V jeho názoru už ho podpořilo několik stran včetně Dánské lidové strany a sociálních demokratů. I oni chtějí vyvolat veřejnou diskuzi o omezení přídavků.

I přes kritiku, která se na jeho hlavu snesla z médií, uprchlík trvá na tom, že kvůli nemoci pracovat nemůže. Al Hasan místním médiím doslova řekl: „Nemám jen psychické problémy, ale také fyzické problémy. Mám bolesti v zádech a nohou." Dodal také, že bolest je tak velká, že se zatím nemohl začít učit dánsky.

Bouřlivé emoce ještě vyostřil případ pěti syrských migrantů, kteří žalují dánskou vládu a ministryni pro integraci kvůli nové, a podle nich příliš přísné, azylové politice. Nově totiž platí, že migranti mohou požádat o sloučení rodin až po třech letech, dosud to bylo možné už po 12 měsících. Syřané tvrdí, že nové nařízení porušuje jejich lidská práva.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky