Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novinář se dostal do buňky džihádistů. Chtěli, aby se odpálil

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: YouTube

Unikátní pohled do duší radikálních džihádistů v Evropě ukazuje dokument francouzského novináře. Ten se dostal i se skrytou kamerou mezi skupinu teroristů a strávil mezi nimi půl roku. Nakonec dostal úkol vystřílet noční klub a odpálit na sobě sebevražednou vestu...

Reportér se skrývá za pseudonymem Saíd Ramzi. Je mu devětadvacet let, má africké kořeny a je muslim. Mezi Alláhovy vojáky, jak si skupina teroristů říkala, se infiltroval snadno. Jen na Facebooku chvíli sledoval lidi, kteří šířili radikální názory a podporovali džihád. Když je oslovil, brzy ho pozvali mezi sebe.

Saíd Ramzi se nejprve setkal s "emírem". Ukázalo se, že je to Francouz tureckého původu. Emír šel hned k věci. Už na první schůzce Ramzimu navrhoval, aby spáchal sebevražedný atentát a odešel tak do nebe. "Pojď do ráje, bratře. Čekají tam naše ženy s anděly a služebníky. Budeš mít palác, okřídlené koně s rubíny," přesvědčuje emír na tajné nahrávce reportéra.

Ten hraje hru dál, ale později se vyjádřil k úrovni těchto šiřitelů pokřiveného islámu. "Jsou to fastfoodoví islamisti, co o víře, kterou se ohánějí, stejně nic nevědí. Neviděl jsem tam žádný islám, ani touhu zlepšit svět. Jsou jen frustrovaní, ztracení a snadno manipulovatelní mladí lidé. Bohužel se narodili do doby, kdy je tu Islámský stát. Jsou to jen děti, které něco hledají a najdou tohle," smutní v reportáži Saíd Ramzi.

Nakonec, po zhruba půl roce, dostal i on jasný příkaz k útoku. Ze syrského města Rakka se do Francie vrátil jeden z bojovníků Islámského státu Abu Suleiman. Saíd Ramzí se s ním měl sejít, ale místo ostříleného bojovníka na něj čekala jen žena, která mu dala dopis s instrukcemi. Měl vystřílet noční klub, pak počkat, než na místo dorazí policie a odpálit bombu připevněnou na těle.

Krátce poté Alláhovy vojáky zadržela policie. Bohužel ne všechny, a tak teď žije Saíd Ramzi v neustálé nejistotě a strachu a stále mu chodí výhrůžky od těch islamistů, kteří jsou ještě na svobodě.

Témata:  terorismus Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy