Uprchlíci mají u doktora přednost, ostatní pacienti zuří

Bouřlivé emoce vyvolalo přiznání rakouského ministra zdravotnictví, že žadatelé o azyl měli při návštěvě lékařů přednost před ostatními pacienty. Rakouská veřejnost kvůli tomu podle serveru The Local pěkně zuří.

Ilustrační fotografie
reklama

Důvodem, proč se migranti dostávali jako první na řadu, bylo to, že při návštěvách zdravotnických zařízení potřebují drahé překladatele, kteří jim pomáhají komunikovat s lékaři. Úředníci nechtějí překladatele platit třeba na celý den, protože by jen seděli v čekárnách.

Problém se projevil především minulý týden, když se čekárny zaplnily kvůli chřipkové epidemii. Běžní Rakušané museli čekat, zatímco žadatelé o azyl měli u lékařů přednost. Uprchlíci totiž v rámci azylového procesu musí projít zdravotní prohlídkou. Více než 90 tisíc žadatelů o azyl tak značně zatížilo zdravotnický systém v Rakousku.

Úřady teď potvrdily, že dostaly pokyn zařídit, aby uprchlíci nemuseli čekat a dostalo se jim rychlého ošetření. „Žadatelé o azyl mají kvůli problémům s překladateli prioritu," uvedl Ralph Luger z vídeňské zdravotní rady, pod kterou spadá více než 12 nemocnic v rakouské metropoli.

Martin Gantner z Charity uvedl, že je to stejné, jako kdyby dostali přednost vězni nebo lidé se zdravotním postižením, což je zcela běžné. Dodal, že ačkoliv mnoho uprchlíků dostalo kartičku pojištěnce, většina z nich si ji sebou k doktorovi nevzala, což spolu s jazykovou bariérou způsobilo další komplikace v už tak přeplněných nemocnicích.

„Bez té karty nevíme, jestli daná osoba jen přes Rakousko prochází, nebo jestli tu žádá o azyl. Bez karty není šance, že se nám náklady na ošetření vrátí," komentovala situaci mluvčí asociace rakouských doktorů Sarah Schernthanerová.

Server dodává, že se mezitím také značně změnil přístup rakouských zdravotníků. Zatímco v září své služby žadatelům o azyl nabídlo asi 500 lékařů, teď se jejich počet snížil asi na 150 nebo 200.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky