Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi jsou rozmazlení? Ostrá kritika společnosti kvůli uprchlické krizi

Evropa zachraňuje uprchlíky
Evropa zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Lidé žijící ve střední Evropě jsou rozmazlení a odvykli si, že o demokracii musí bojovat každý den. V pořadu Interview ČT24 to uvedla poslankyně Národní rady Slovenska Magda Vášáryová.

"Zažili jsme už několik migračních vln, naposledy z Balkánu. Žádná nevyvolala takový strach, který je přitom iracionální," uvedla Vášáryová s tím, že v Evropě vyvinula celá kultura strachu před vším možným. 

"Jen v takových situacích lidé ukáží, co v nich skutečně je. Já zírám, protože někteří lidé, o kterých jsem si myslela, že uvažují jako já, tak mi nyní posílají různé ruské propagandy, zmanipulovaná videa a úplně tomu propadli, i když jsou to lidé, kteří už mnohokrát před tím ukázali racionální postoj," dodala.

Upozornila také, že po 40 letech, kdy bylo křesťanství komunisty pošlapávané, se nyní obáváme o křesťanské hodnoty. "Vždyť je to směšné," myslí si. "Chceme se hlavně bavit a aby to udělal za nás někdo jiný... Dnes demokracie je, zítra už nemusí být. V historii jsme se o tom přesvědčili mnohokrát," dodala.

"Dostáváme miliardy, na které jsme si nevydělali. To není dobrý výchozí bod pro společnost, která si myslí, že je stále chudá a má pocit, že nemá ještě dost. To je ta revoluce zvýšených očekávání, která může vše zničit stejně jako jiné revoluce. Obávám se, že někteří lidé nikdy nebudou mít dost," uzavřela s tím, že společnost je rozmazlená.

Témata:  uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy