Ministerstvo uvolní miliardu korun na zařízení péče o děti předškolního věku

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo dlouho očekávané výzvy, které pomohou rodičům lépe skloubit osobní a pracovní život. Z Operačního programu Zaměstnanost uvolní na vybudování a provoz zařízení péče o děti předškolního věku jednu miliardu korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Výzvy jsou určeny pro ty, kteří chtějí vybudovat či provozovat zařízení péče o děti podle zákona o dětských skupinách nebo podle živnostenského zákona (vázaná či volná živnost). Jedna výzva platí pro celou ČR (s výjimkou Prahy), kde je alokace 882 milionů korun, ve druhé výzvě určené pro Hl. město Prahu je připraveno 118 milionů korun. O finanční podporu se mohou ucházet firmy, státní podniky, OSVČ, neziskové organizace, vzdělávací instituce a další. Podmínkou však je, aby kapacita zařízení byla minimálně 5 míst a maximálně 24 míst.

Podporovaná zařízení zajišťují kvalitní péči o děti již od jejich narození (prostřednictvím vázané živnosti), respektive od jednoho roku věku (dětské skupiny), a to za ceny dostupné široké veřejnosti. „Podpora rodinné politiky je pro nás prioritou. Chceme podpořit rodiče při každodenním slaďování pracovního a rodinného života a zároveň usnadnit poskytovatelům založení dětských skupin. Každý z nás totiž usiluje o nalezení té nejlepší péče pro své děti. Z tohoto důvodu musí být zařízení předškolní péče kvalitní, bezpečná a musejí mít naši důvěru,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Žádosti je možné předkládat až do 30. dubna 2017. Podrobnosti ke každé výzvě najdete na webových stránkách Evropského sociálního fondu pod záložkou Výzvy (výzva č. 035 a výzva č. 036).

Rodičům i zájemcům o poskytování této služby je k dispozici nový web www.dsmpsv.cz, kde naleznou mimo jiné například seznam evidovaných dětských skupin rozčleněný podle krajů i praktický návod, jak dětskou skupinu založit a co vše je k tomu potřeba.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky