Rodičovský příspěvek i pro prarodiče? Toto navrhuje TOP 09

Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová navrhuje, aby rodičovský příspěvek mohli pobírat i prarodiče dětí. Cílem novely zákona je umožnit matkám i otcům dřívější návrat to pracovního procesu. Rozpočet navíc podle ní nebude mít žádné zvláštní výdaje, ale naopak by mohl získat větší daň z příjmu.

Ilustrační fotografie
reklama

Adamová představila svůj návrh zákona, který by změnil čerpání rodičovského příspěvku. Dnes ho mohou čerpat jen otec či matka, poslankyně ale navrhuje, aby ho mohli čerpat i prarodiče. „Ženy se často chtějí vracet do práce dříve, pomohl by jim i babičkám, které jsou často ve věku ohrožené na pracovním trhu. Navíc by přispěl k dobrým mezigeneračním vztahům," vyjmenovává výhody poslankyně TOP 09.

Příspěvky by pobírala třeba babička, která by se o dítě starala místo chůvy nebo místo toho, aby dítě navštěvovalo jesle. Babička by navíc měla zaplacené sociální a zdravotní pojištění. A to i v případě, že by matka měla pouze flexibilní částečný úvazek. „Chceme nabídnout rodičům další možnost, jak se postarat o děti, a přitom nepřijít o kontakt s profesí. Státem zaplacený prarodič pomůže rodinám sladit rodinný a pracovní život. Lety prověřený model má proti chůvám nebo dětským skupinám výhodu - dítě zůstává stále v přirozeném a známém rodinném prostředí," 

„Jde jen o další možnost volby, nechceme to nikomu nutit," ujasňuje politička, že bude záležet čistě na rozhodnutí rodičů a prarodičů. Návrh by podle Adamové mohl také vyřešit problém žen ve věku 50 až 55 let, které jsou na pracovním trhu v ohrožení. „Návrh by mohl přinést řešení nezaměstnanosti této cílové skupiny. Nemusely by do předčasného důchodu, ale pomohly by mladším členům rodiny," dodala poslankyně.

„Nezatíží rozpočet, příspěvek by čerpali rodiče, teď ho přenechají prarodičům, naopak stát bude dostávat daň z příjmu lidí, kteří se budou vracet dříve do práce. Nedá se ani příliš zneužít a nepřinese velkou administrativní zátěž," domnívá se Adamová.

Poslankyně Adamová navrhuje zrušit maximum rodičovského příspěvku (dnes je 11 500 korun za měsíc) tak, aby si rodiny mohly co nejlépe nastavit dobu, kdy budou pečovat doma o dítě. Pracující rodiče dnes přicházejí o možnost čerpat rodičovský příspěvek, pokud chtějí využívat jesle nebo mateřskou školu na více než 46 hodin měsíčně. Nově by mohli využít až 92 hodin měsíčně, aniž by nárok na rodičovský příspěvek ztratili.

O rodičovský příspěvek ve výši 220 tisíc korun si dnes může požádat po skončení mateřské pouze matka nebo otec dítěte a čerpání si mohou rozdělit až do tří let věku dítěte. Tzv. mateřská končí po 28 týdnech u jednoho dítěte, v případě dvou a více dětí po 37 týdnech.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky