Víte, kdy žádat ošetřovné na dítě? Podívejte se

Zákon o nemocenském pojištění pamatuje na situace, kdy se rodiče musejí z vážných důvodů postarat např. o svého potomka. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) připomíná, kdo a v jakých situacích může čerpat ošetřovné. Za uplynulý rok ČSSZ evidovala 362 132 případů ošetřovného a vyplatila na této dávce 0,84 miliardy Kč. Ve 22 % případů čerpali ošetřovné muži.

reklama

Ošetřovné je jednou z dávek nemocenského pojištění. Poskytuje se zaměstnanci vždy, pokud ošetřuje své dítě mladší 10 let, které onemocnělo nebo kterému se stal úraz. V případě nemoci či úrazu staršího dítěte náleží ošetřovné, pokud o potřebě jeho ošetřování rozhodne ošetřující lékař. Ošetřovné lze čerpat i v době, kdy zaměstnanec musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let proto, že školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno pro nepředvídanou událost (např. z důvodu havárie, epidemie, přírodní katastrofy), dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje, sama onemocněla.

Ošetřovné náleží maximálně 9 kalendářních dnů (vyplácí se i za soboty, neděle, svátky). Rodiče se v průběhu 9 dnů mohou v ošetřování jednou vystřídat. Osamělý zaměstnanec (např. rozvedený, ovdovělý), který má v trvalé péči dítě ve věku do 16 let, které neukončilo povinnou školní docházku, může čerpat ošetřovné až 16 kalendářních dnů.

Ošetřovné může čerpat za určitých okolností i rozvedený rodič, přestože trvale s dítětem nebydlí v domácnosti. Pokud je nemocné dítě mladší deseti let, má vždy na ošetřovné nárok i rodič, který nebydlí s dítětem ve společné domácnosti. U desetiletého a staršího dítěte rodič, který s ním nebydlí, poskytuje čestné prohlášení, že soud dítě svěřil do společné nebo do střídavé výchovy obou rodičů. U dítěte, které bylo soudem svěřeno do společné nebo do střídavé péče obou rozvedených rodičů, se totiž za domácnost považuje domácnost každého z těchto rodičů. Rodič, který ošetřuje dítě nebo o dítě pečuje, si nechá ošetřujícím lékařem vystavit rozhodnutí o potřebě ošetřování.

Ošetřovné činí za kalendářní den 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu. Ošetřovné vyplatí okresní správy sociálního zabezpečení nejpozději do jednoho měsíce od data, kdy obdržely kompletní podklady ke zpracování výplaty. Výplata ošetřovného se provádí bankovním převodem na účet nebo poštovní poukázkou na adresu příjemce.

Ošetřovné se poskytuje i v situaci, kdy je potřeba ošetřovat člena domácnosti, jehož zdravotní stav podle rozhodnutí ošetřujícího lékaře vyžaduje z důvodu nemoci či úrazu krátkodobé nezbytné ošetřování jinou osobou. Společnou domácnost tvoří osoby, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby.

Nárok na ošetřovné nemají například osoby samostatně výdělečně činné a dále zaměstnanci pracující na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce či domáčtí zaměstnanci.

Témata: děti | Ošetřovné

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky