Zkraťte mateřskou na jeden rok, radí svět Česku. Máte nejdelší rodičovskou dovolenou v Evropě

Zkraťte mateřskou na rok a ušetřené peníze využijte na nové jesle a školky. To doporučila Česku Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj. Rozhýbe to ekonomiku i kariéru matek, ušetří peníze rozpočtu, možná dokonce posílí porodnost. Od českých politiků zní Ne. Než ale návrh smeteme ze stolu, měli bychom se aspoň zamyslet.

reklama

Nejdelší a z pohledu státního rozpočtu nejdražší mateřská a rodičovská dovolená v Evropě. O místo ve školkách musí rodiče – zvlášť ve větších městech a jejich satelitech – tvrdě bojovat. Jen loni se do školek nedostalo 55 tisíc dětí ve věku od tří let.

Dítě do tří let není kam dát vůbec – pokud nepomůžou babičky, neplatíte si chůvu nebo nevyužijete drahé soukromé zařízení; ta ale pro změnu chybí v malých městech. Jesle téměř žádné, aktuálně v nich je asi 1500 míst.

Pouze osm a půl procenta Čechů a Češek, kteří pečují o malé dítě, zároveň pracuje. Průměr v Evropské unii je téměř čtyřnásobný. Péče o dítě do tří let u nás také výrazně častěji než jinde leží výhradně na bedrech matky. Návrat do práce po letech na pískovišti není jednoduchý:
Buď práce, nebo dítě. Další možnosti přibývají jen pomalu
.
Matky po návratu z rodičovské patří ke skupinám nejvíc ohroženým nezaměstnaností, na trhu práce se po letech strávených doma uplatňují těžko. Na původní místo se vrátí sotva polovina z nich. Mají nižší platy než muži – i když mají české ženy průměrně vyšší vzdělání. Dlouhým pobytem na rodičovské si zadělávají také na další potíž a nerovnost – nízký důchod. Do rození dětí se tak ženy příliš nehrnou; porodnost klesá – i když výše uvedené nemusí být (a není) jedinou příčinou.

Každopádně je to až příliš neradostný obrázek na to, abychom šmahem odmítali jistě promýšlené řešení. I když je na naše poměry trochu radikální. Těžko ho chtít aplikovat v plném rozsahu, natož pak z roku na rok prudkým řezem. Za impulz k zamyšlení a bychom ale měli být vděční.

Proč se to vyplatí

Na rodičovské dovolené je momentálně asi 288 tisíc lidí, z toho 98 procent žen. Na rodičovském příspěvku stát loni vyplatil přes 24 miliard, na peněžité pomoci v mateřství – takzvané mateřské –7,2 miliardy. Kdyby se rodiče, většinou matky, vraceli do práce dřív, ušetřil by stát vedle výdajů za tyto dávky také na sociálním pojištění a zdravotním pojištění, které za osoby na mateřské a rodičovské odvádí. To by snížilo schodek penzijního systému. Matka, která se vrátí do práce, podle propočtů ekonomů ročně do systému na dani z příjmů a odvodech přinese zhruba sto padesát tisíc.

Značnou část investic do budování nových školek by navíc mohly pokrýt evropské strukturální fondy. Peníze ušetřené v rozpočtu by pak mohly směřovat na jejich udržitelnost a fungování.

Pracující mladé ženy by navíc, jak upozorňuje OECD, napomohly růstu hrubého domácího produktu a prospěly výběru daně z přidané hodnoty, vydělávající ženy by si mohly dovolit víc utrácet.

Celý článek najdete na Peníze.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky