Dusno u Jílkové kolem sociálních dávek: Moderátorka zaútočila na generální ředitelku ÚP

Stát ročně vyplatí na dávkách 35 miliard korun. Někteří lidé ale mají pocit, že právě oni by na dávky měli mít nárok, a přesto je nedostanou. Stát umožňuje firmám díky smlouvám na dobu určitou zaměstnávat sezónní pracovníky, když pak v zimě není práce, stát se na ně vykašle, rozčiloval se v pořadu Máte slovo pracovník ve stavitelství.

660
reklama

„Stát dovoluje firmám, aby zneužívaly pracovníky. Třeba ve stavebnictví není v zimě práce, dělníci pracují na dobu určitou, a těch pár měsíců, kdy nepracují, nemají ani nárok na podporu od Úřadu práce," popisoval jeden z diváků svou situaci.

Podle místopředsedkyně ČSSD Aleny Gajduškové firmy nejednají zcela v souladu se zákonem. „Nemůžou takhle jednat. Musíte si se zaměstnavatelem promluvit, nebo se obrátit na odbory. Od toho tu jsou," radila místopředsedkyně senátu.

Taková rada se ale dělníkovi Miloši Berounskému nelíbila. „Když se ozvu, zaměstnavatel mi už další smlouvu nedá. A odbory? V malých firmách nic takového není," reagoval na slova senátorky stavební dělník. „Pokud se vaše situace každý rok opakuje, tak s tím přece musíte počítat. Buď si šetřete, nebo si najděte jinou práci," komentovala problém generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková.

Na zaměstnavatele si stěžoval i další diskutující. „Jsem vyučený kuchař, nemám ale praxi. Zaměstnavatel mě na týden vyzkouší, nezaplatí mi, jen mi dá oběd, a vyhodí mě. A protože žiju v domácnosti s matkou, která má invalidní důchod, nemám nárok na žádné dávky," stěžoval si mladý divák, podle kterého úřady práce nezaměstnaným nepomáhají.

Podle Gajduškové je v takovém případě možné zkusit rekvalifikaci nebo se zapojit do programu získávání praxe pro mladé, který finančně podporuje firmy zaměstnávající absolventy. „Jenže o tom mi na úřadu nikdo neřekl. Vůbec mě neinformovali. A několikrát mi řekli, že na rekvalifikaci musím být v evidenci alespoň rok," stěžoval si na neinformovanost úředníku mladý nezaměstnaný.

Podle Bílkové jsou úřady zahlcené prací a nestíhají. „Potřebovali bychom alespoň 1200 nových úředníků. Jsme zahlceni vyplácením dávek. Ale úředníci pracují na samé hranici svých možností," bránila úředníky generální ředitelka ÚP, podle které je problém v nejednotné metodice úřadů a také v tom, že není čas kontrolovat, jak jsou dávky doopravdy využívány.

„Pokud by se děti už odmalička vedly k technickým oborům a řemeslům, nebylo by tolik nezaměstnaných zaměřených na služby a humanitně vzdělaných. Stát by pak ušetřil na dávkách," myslí si primátor Kladna Dan Jiránek, který také navrhuje, aby část dávek byla vyplácena v naturáliích.

„Podívejte se, kolik lidí před ubytovnami kouří a pije krabicové víno. Nedávejte dávky těm, kteří je zneužívají. Dejte je městu, které za ně uvaří obědy a nakrmí jejich děti," navrhuje Jiránek možné řešení problému zneužívání dávek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky