Máte nárok na ošetřovné? Čtěte jak na to

Máte nemocné dítě a babička ho nemůže pohlídat? Pokud s ním budete muset zůstat doma, požádejte doktora, aby vám přiznal nárok na ošetřovné. Za letošní první pololetí na této dávce vyplatila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) již více než půl miliardy korun. Vysvětlíme vám, kdy na ni máte právo.

660
reklama

Ošetřovné je jednou z dávek nemocenského pojištění a vždy náleží zaměstnancům, pokud jejich dítě mladší 10 let onemocní nebo se zraní. U starších dětí také máte šanci na získání peněz, ale o vašem nároku musí rozhodnout lékař. „Ošetřovné lze čerpat i v době, kdy zaměstnanec musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let proto, že školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno pro nepředvídanou událost, například z důvodu havárie, epidemie, přírodní katastrofy, dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje, sama onemocněla,“ dodává mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

Navíc vám může lékař přiznat ošetřovné, i když onemocní jeden ze členů vaší domácnosti.

Nárok na ošetřovné budete mít maximálně na devět kalendářních dnů, tedy i za soboty nebo neděle, rodiče se během nich mohou jednou vystřídat. „Osamělý zaměstnanec (např. rozvedený, ovdovělý), který má v trvalé péči dítě ve věku do 16 let, které neukončilo povinnou školní docházku, může čerpat ošetřovné až 16 kalendářních dnů,“ vysvětluje Buraňová.

Povinné papírování - jaké doklady musíte k žádosti o ošetřovné předložit?

Nejprve se musíte zastavit za ošetřujícím lékařem, který vám vystaví „Rozhodnutí o potřebě ošetřování (péče)“, které doma vyplníte. Potom jej dáte svému zaměstnavateli. Když se dítě uzdraví, vystaví vám lékař další potvrzení – o ukončení potřeby ošetřování. Pokud se rodiče během nemoci u potomka vystřídali, druhý rodič v pořadí potřebuje tiskopis „Žádost o ošetřovné osoby, která převzala ošetřování (péči).“ Jiný formulář pak je v případě, že dítě nemohlo chodit do školy kvůli tomu, že byla zavřená. Pak byste potřebovali „Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření výchovného zařízení (školy)“, kterou vydává škola nebo školka.

Správně vyplněný formulář pak odevzdáte zaměstnavateli, který jej odešle na „sociálku“, a do měsíce byste měli mít peníze doma. Správná otázka jistě zní: Kolik peněz dostanu? Odpověď vám vydá kalkulačka ministerstva práce, záleží na výši vašeho platu.

Kdo nemá nárok?

Penze od státu nedostanou osoby samostatně výdělečně činné, zaměstnanci, pokud je jejich zaměstnání zaměstnáním malého rozsahu, zaměstnanci na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce a zaměstnanci pracující z domova. „Nárok na ošetřovné nemá ani rodič, který ošetřuje nemocné dítě, pokud jiná osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo rodičovského příspěvku,“ vysvětluje mluvčí. Výjimkou je situace, kdy člověk, který o dítě jinak pečuje, sám onemocní.

Pokud byste potřebovali podrobnější informace, poradí vám call centrum nemocenského pojištění na telefonním čísle 840 406 040.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky