Došly peníze na důchodce a postižené!

Na provoz sociálních služeb chybí Charitě ČR částka 170 405 000 korun. Kvůli napjatým rozpočtům i škrtům je ohroženo 427 služeb pro seniory, zdravotně postižené, matky s dětmi v tísni, lidi bez domova a další tisíce klientů v tíživé životní situaci, oznámil Jan Oulík, mluvčí Charity ČR.

reklama

V současnosti probíhají jednání na úrovní ministrů i parlamentu o možnostech zvýšení dotací alespoň na úroveň roku 2012.

"Pokud nezískáme další finance, budeme nuceni desítky služeb úplně uzavřít, ačkoliv poptávka po těchto službách i z demografického hlediska dlouhodobě stoupá. Už na jaře nebo v létě hrozí zrušení například charitním poradnám, klubům pro mládež z rizikového prostředí, stacionáři pro zdravotně postižené nebo domovu pro matky s dětmi v tísni," řekl ředitel společnosti Lukáš Curylo.

Nedostatek financí znamená výrazné omezení služby, například snížení počtu pracovních úvazků nebo dokonce uzavření pobočky. To v praxi znamená, že pečovatelky, ošetřovatelky nebo osobní asistenti obslouží méně potřebných než doposud, nebo že klienti budou muset dojíždět na větší vzdálenosti. "Řada poboček už nyní musí klienty z kapacitních důvodů odmítat a mnohdy se jedná o jedinou službu v obci nebo regionu, která nabízí pomoc lidem starým, nemocným či zdravotně postiženým," dodal Curylo.

Paradoxně je mezi ohroženými službami také řada těch, které pomáhají lidem zvládat následky ekonomické krize: dluhové poradenství, sociální rehabilitace pro dlouhodobě nezaměstnané nebo dětské kluby a rodinná centra ve vyloučených lokalitách.

"S nedostatečným financováním sociálních a zdravotních služeb se neziskové organizace v ČR potýkají dlouhodobě, protože v této oblasti dosud nebyl nastaven trvalý systém například v podobě mandatorního výdaje. Přetrvávající finanční krize, která nutí vládu a kraje k seškrtávání rozpočtů, pak tento neblahý stav ještě prohloubila," uzavřel Curylo.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky