Přichází změna rodičovského příspěvku pro postižené děti

Společnou výplatu rodičovského příspěvku i příspěvku na péči u zdravotně postižených dětí až do sedmi let věku, bez ohledu na míru závislosti, navrhují poslanci ČSSD v rámci novely zákona o státní sociální podpoře. Tu projedná sněmovna na své březnové schůzi, která začíná v úterý.

660
reklama

"Chceme vyřešit problém, který nový zákon vytvořil u pěstounských rodin. Paradoxně totiž nyní mohou rodiny se zdravými dětmi pobírat rodičovské příspěvky vyšší než pěstouni se zdravotně postiženým dítětem," uvedla jedna z předkladatelů, poslankyně Milada Emmerová (ČSSD).

Autoři návrhu uvádějí, že rodinám s postiženým dítětem se hranice pobírání rodičovského příspěvku snížila na tři roky bez možnosti volby výše příspěvku. To podle nich znamená, že v některých případech přicházejí o více než 10 tisíc korun měsíčně.

Velmi diskriminačně se podle poslanců dotýká současná právní úprava i pěstounských rodin. Pokud si pěstoun vezme do péče zdravé dítě, může čerpat rodičovský příspěvek do částky 11 500 korun měsíčně, což je téměř o čtyři tisíce korun více než může čerpat pěstoun s postiženým dítětem.

"Důvodem je to, že pěstoun si na rozdíl od pěstouna pečujícího o dítě se zdravotním postižením může zvolit, v jaké výši bude rodičovský příspěvek čerpat. U pěstouna s dítětem se zdravotním postižením však zůstává věkové omezení do tří let věku dítěte," píšou poslanci v důvodové zprávě.

Právě kvůli tomu sociální demokraté platný zákon napadli u Ústavního soudu. Soudci zatím verdikt nevynesli. Pokud by sněmovna normu přijala, poslanci vyčíslili výdaje ze státního rozpočtu na částku 425 milionů korun, která by byla rozložená na čtyři roky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky