Jak získat hypotéku bez vlastních úspor?

Doby, kdy si zájemci o vlastní bydlení sjednali hypoteční úvěr bez jediné koruny na bankovním účtu, jsou již pryč. Ve většině případů dnes potřebuje žadatel alespoň dvacet procent ceny bytu či domu. I pro ty, kteří tak tučná konta nemají, však stále existuje několik možností, jak na vysněné bydlení dosáhnout. Pomoci může rodina nebo zástava jiné nemovitosti.

Ilustrační fotografie
reklama

Zatímco před rokem si žadatelé o hypotéku mohli dovolit přijít do banky bez jediné koruny v kapse, po zásazích České národní banky (ČNB) již tato možnost zmizela. „ČNB loni omezila prodej hypotečních úvěrů s více než osmdesátiprocentním LTV, což je poměr výše úvěru k hodnotě nemovitosti. Třeba v případě třímilionového bytu je tak nyní nutná vlastní investice ve výši šest set tisíc korun. A to je již částka, kterou ne každý, kdo vlastní bydlení zvažuje, na účtu má,“ vysvětluje Roman Outrata z finanční skupiny Ramfin.

Podle finančních specialistů tak lidem bez vlastních prostředků zbylo jen pár možností, jak si bydlení na hypoteční úvěr i přesto pořídit. Nejsou sice tak finančně výhodné, jako financování pouze hypotékou a nesou s sebou mnohá úskalí, ale v některých případech mohou být pro mnohé zájemce o dům či byt jedinou možností.

Ručení jinou nemovitostí

Jednou z variant, jak na hypotéku dosáhnout, je ručení jinou nemovitostí. „Jelikož žadatelé o hypotéku pravděpodobně nemají žádnou další nemovitost, může jít o dům či byt například rodičů. Je přitom důležité, aby hodnota zastavované nemovitosti byla vyšší než hodnota té, na kterou si chtějí brát hypotéku. Ručit je možné i více nemovitostmi,“ říká Zbyněk Kočiš z finanční skupiny Ramfin. Úskalím této metody je pak riziko, že při nesplácení hypotéky rodina o bydlení přijde.

Půjčka od rodiny

Další možností, kterou žadatelé o hypotéku mají, je zajistit si dofinancování z jiného zdroje, pravděpodobně od vlastní rodiny. Za předpokladu, že rodiče či jiní příbuzní mají dostatek volných financí a jsou ochotni je vložit do bydlení žadatelů, může jít o výhodnou variantu s malým či žádným úrokem. Podobně jako u ručení jinou nemovitostí hrozí v případě nesplácení hypotéky finanční ztráta pro ochotné věřitele.

Kombinované financování

Po zásahu ČNB začalo být běžnou praxí kombinované financování bydlení, tedy kombinace hypotečního úvěru a jiného typu úvěru – typicky jde o úvěry ze stavebního spoření, případně méně výhodné bankovní a nebankovní úvěry. „Je však nutné upozornit, že řada bank tuto variantu dofinancování přestala akceptovat. Lze ji totiž považovat za obcházení nařízení ČNB, které říká, že použity musejí být vlastní finance,“ podotýká Roman Outrata s tím, že jednak se v takovém případě banky více zaměřují na bonitu klientů, jednak lze poté očekávat, že se jim Česká národní banka pokusí zamezit definitivně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky