Lidé jsou v pořizování hypotéky zbrklí!

Lidí, kteří se neuváženě rozhodnou pro hypotéku, neubývá. Skoro 80 % makléřů ze společnosti Fincentrum Reality uvedlo, že se někdy setkali s případem, kdy splácení dlouhodobého úvěru bylo nad finanční možnosti zájemce o nemovitost. A pokud makléř upozorní na případná rizika, poslechne pouze 48 % z nich.

Ilustrační fotografie
reklama

„Situace na trhu s nemovitostmi je taková, že pokud objevíte byt, který prostě chcete, jste často ochotní kvůli tomu udělat i stojku na hlavě. Pokud se totiž nedokážete rychle rozhodnout, obvykle stojí u majitele další zájemci,“ tvrdí Martin Fojtík, provozní ředitel Fincentrum Reality.

Nejčastější měsíční splátky hypotéky v České republice činí 10 tisíc korun a nejběžnější celková splátka je 2 miliony. Vyplývá to z dotazníkové studie společností Fincentrum a Fincentrum Reality. V ní 51 % makléřů uvedlo, že zájemci o bydlení jsou v pořizování hypotéky stále hodně zbrklí. „Stává se, že lidé řeší tuhle závažnou otázku pod tlakem a s méně chladnou hlavou. Přispívá k tomu také čím dál menší nabídka bytů na trhu,“ říká Martin Fojtíkz Fincentrum Reality, kde makléři často spolupracují s finančními poradci, což považuje za výhodu.

Nerozhodnutý klient dostane informace od makléře a jeho finanční možnosti prověří poradce zaměřený čistě na úvěry. Poslechne však, když se jeho situace nevyvíjí vhodně pro takový krok? „Velmi často se stane, že klient naše varování nepřijme a jedná pak na vlastní pěst. Třeba tím, že osloví několik bank. Tam však lidem pořádně nevysvětlí, že velká hypotéka je pro ně obrovským rizikem. Kvalitní poradenství často pomůže klientům dopomoci žít ve svém a ve finančním bezpečí,“ tvrdí Fojtík.

Nejčastější způsob řešení nedostatečné hotovosti na hypotéku představuje překlenovací úvěr, což si myslí 66 % finančních poradců z Fincentra. 22 % z nich uvedlo, že si v případě problémů lidé půjčují od rodiny a přátel.  Potíže s nedostatkem financí na splácení hypotéky mají nejvíce lidé v Severočeském kraji kolem Ústí nad Labem, což si myslí 35 % finančních poradců. Do problémových oblastí patří také Severomoravský kraj (podle 28 %) a Středočeský kraj (18 %).

O hypotéky je stále zájem, a to i když úroková sazba neustále stoupá. Podle 50 % finančních poradců se dostane v letošním roce k hranici 3 procent. Většina poradců ze společnosti Fincentrum se také domnívá (62 %), že budou byty stát o 20 % více než před dvěma lety. Třetina z nich si dokonce myslí, že nemovitosti zdraží o třicet procent v porovnání s rokem 2016. Nejčastějším způsobem pořízení bytu bude hypotéka, což si myslí 86 % expertů z Fincentra.

„Proto stále nabádáme, aby lidé důsledně přemýšleli nad svými finančními možnostmi, banka totiž nedává stoprocentní úvěr. Stále se také podceňuje jedna věc – zájemci o nový byt si nezjistí plno základních informací.  Zapomíná se na to, že je možné si popovídat se sousedy a zjistit, jak se jim tam žije. Zkontrolovat, kdo nemovitost prodává. Jestli se jedná o developera, soukromého vlastníka nebo družstvo. Nebo zda se bude platit v dohledné době za nějaké budoucí rekonstrukce,“ tvrdil Fojtík, provozní ředitel Fincentrum Reality.

Témata: hypotéky | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky