Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úrokové sazby na hypotékách dál rychle rostou

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

„Rostoucí úrokové sazby na hypotékách povedou ke snížení poptávky po nákupu nemovitostí. Důsledkem bude pomalejší růst cen realit než v minulých letech. Vzhledem k nedostatku nemovitostí ve velkých městech však zatím nelze očekávat propad cen,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Drahé nemovitosti a rostoucí úrokové sazby na hypotékách znemožňují lidem s nižšími příjmy vstupovat na realitní trh. Tito lidé jsou současnou situací odsouzeni do nájemního bydlení,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech v únoru vzrostla na 2,36 %, což oproti předchozímu měsíci představuje nárůst o 3,5 % neboli o 0,08 p. b. Jedná se o pokračování velmi rychlého růstu úrokových sazeb, který prodraží nové hypotéční úvěry.

Zdražení hypoték se bude týkat i lidí, které čeká refinancování úvěrů. Vzhledem k tomu, že lze očekávat další navyšování úrokových sazeb, stále se vyplatí fixace na 3 a více let. Banky se současné situace snaží využít a při refinancování hypoték nabízejí vyšší než průměrné úrokové sazby. Klienti by proto neměli přijímat hned první nabídku, ale měli by se snažit vyjednávat o snížení úrokových sazeb.

Témata:  hypotéky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 12:04

Zkontrolujte si řidičák! Letos vyprší platnost ještě více než 360 tisícům z nich

Od začátku letošního roku už sice není povinné mít na cestách po České republice řidičský průkaz vždy u sebe, je ale nutné, aby byl platný. Do konce roku zbývá vyměnit ještě přes 360 tisíc dokladů s končící platností, nejvíce ve Středočeském kraji (50 850), nejméně v kraji Karlovarském (9 506). O nový řidičák můžete požádat buď přímo na úřadě, nebo přes Portál dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

CZK

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit?

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. Z ničeho nic jim však přišla výzva od advokátů vymahačské společnosti, ať dluh neprodleně uhradí, jinak na ně bude podána žaloba. Jde o prázdné výhrůžky, nebo musí spotřebitel naopak zbystřit? A jak se vůbec bránit těmto praktikám?