Úrokové sazby na hypotékách dál rychle rostou

„Rostoucí úrokové sazby na hypotékách povedou ke snížení poptávky po nákupu nemovitostí. Důsledkem bude pomalejší růst cen realit než v minulých letech. Vzhledem k nedostatku nemovitostí ve velkých městech však zatím nelze očekávat propad cen,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Ilustrační fotografie
reklama

„Drahé nemovitosti a rostoucí úrokové sazby na hypotékách znemožňují lidem s nižšími příjmy vstupovat na realitní trh. Tito lidé jsou současnou situací odsouzeni do nájemního bydlení,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech v únoru vzrostla na 2,36 %, což oproti předchozímu měsíci představuje nárůst o 3,5 % neboli o 0,08 p. b. Jedná se o pokračování velmi rychlého růstu úrokových sazeb, který prodraží nové hypotéční úvěry.

Zdražení hypoték se bude týkat i lidí, které čeká refinancování úvěrů. Vzhledem k tomu, že lze očekávat další navyšování úrokových sazeb, stále se vyplatí fixace na 3 a více let. Banky se současné situace snaží využít a při refinancování hypoték nabízejí vyšší než průměrné úrokové sazby. Klienti by proto neměli přijímat hned první nabídku, ale měli by se snažit vyjednávat o snížení úrokových sazeb.

Témata: hypotéky | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky