Lidé si často pomáhají k úvěru malou lží. Za úvěrový podvod mohou skončit za mřížemi

Zamlčení nesplacených úvěrů, nepravdivě uvedené příjmy a výdaje, falšovaná potvrzení o příjmu nebo lži o počtu vyživovaných děti. To jsou nejčastější prohřešky žadatelů o úvěr. Lidé se často domnívají, že když si pomohou malou lží, nemůže se nic stát. Ve skutečnosti se ale takto dopouštějí úvěrového podvodu, a to i u menších půjček v řádech tisíců až desetitisíců korun. Počet lidí stíhaných za úvěrový podvod v posledních letech roste.

Ilustrační fotografie
reklama

Úvěrový podvod spočívá v uvedení nepravdivých nebo hrubě zkreslených údajů, případně v zamlčení podstatných údajů při sjednávání úvěrové smlouvy anebo ve spojitosti s čerpáním úvěru. Není přitom směrodatné, zda úvěrová smlouva vůbec vznikla nebo byl úvěr skutečně poskytnut. Pro dokonání trestného činu úvěrového podvodu tak není nutné, aby došlo k vzniku škody. Lidé se často domnívají, že u částek v řádech tisíců až desetitisíců nemůže jít o vážný prohřešek, čísla však ukazují, že počet případů úvěrových podvodů v posledních letech roste. „Statistiky Policie ČR za rok 2016 hovoří v úhrnu o škodě 1,4 miliardy korun. Do září roku 2017 již ale škoda z úvěrových podvodů překročila 2 miliardy korun. Dle našich odhadů se o úvěrový podvod pokouší každý dvacátý žadatel o naše půjčky,“ uvádí Robin Stránský, marketingový manažer české společnosti Tommy Stachi, jež je poskytovatelem rychlých a bezpečných spotřebitelských úvěrů.

Běžným nešvarem žadatelů o úvěr je zamlčování jiných úvěrů a závazků, nepravdivé informace o příjmech a výdajích, o počtech vyživovaných dětí a podobně. „Výjimečné není ani falšování potvrzení o příjmu od zaměstnavatele,“ varuje Robin Stránský. Úvěrových podvodů se přitom lidé nedopouštějí jen při jednání s bankami. „Úvěrový podvod může nastat ve spojitosti s čerpáním úvěru anebo při sjednávání úvěrové smlouvy nejen u bank, ale rovněž u všech nebankovních subjektů, které jsou oprávněny poskytovat spotřebitelské úvěry,“ dodává Robin Stránský. Sjednáváním úvěrové smlouvy se přitom nemyslí jen smlouva samotná, ale jakýkoliv dokument či jednání se sjednáváním úvěru související.

Za úvěrový podvod může být uložen trest odnětí svobody až na dva roky. Zohledňována je výše vzniklé škody i skutečnost, zda již byl pachatel za takový čin v minulosti potrestán. V případě, že pachatel tímto jednáním způsobí škodu ve výši 50 000 Kč, může být potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let. V souvislosti se sjednáváním spotřebitelských úvěrů bývá velice často stíhán také trestný čin podvodu. „Na rozdíl od úvěrového podvodu zde nedochází k uvedení nepravdivých údajů. Podstatou je, že podvodník si peníze již půjčuje s úmyslem je nevrátit,“ uvádí Robin Stránský. Tresty za podvod v podstatě odpovídají trestům za úvěrový podvod. „Trestní zákoník postihuje podvodná jednání při sjednávání spotřebitelských úvěrů přísně. Musím ovšem konstatovat, že za situace, kdy takových jednání přibývá a policejní orgán jim musí svoji pozornost věnovat stále častěji, je těchto přísných sankcí zapotřebí,“ uzavírá Robin Stránský.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky